Larm om miljögift i friluftsplagg

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio vattenavvisande friluftsplagg innehöll miljöfarliga och skadliga fluorkarboner, enligt en rapport från Greenpeace.

”En tickande miljöbomb”, menar svenska Greenpeace chef Annika Jacobson.

Så kallade fluorkarboner, PFAS, används ofta för att göra fritidskläder vatten- och smutsavvisande. Men ämnena kan vara skadliga och bryts inte ner i naturen.

Enligt Kemikalieinspektionen visar studier på djur att höga halter kan ge bland annat leverskador. Vissa fluorkarboner, PFOA, misstänks dessutom vara cancerframkallande.

Greenpeace har gjort stickprov på 40 produkter från 11 etablerade varumärken. Nio av tio testade produkter innehöll PFAS.

Kräver skärpning

Fyra av svenska Haglöfs produkter var med i studien. En av dem, en känga inköpt i Norge, innehöll höga halter PFOA.

– Företagen måste skärpa sig. Sportlovsfirare ska inte behöva stå i butiken och undra om jackan de köper sprider de här ämnena till naturen, säger Jacobson.

Lennart Ekberg, hållbarhetschef på Haglöfs skriver i en kommentar, att materialet i den aktuella kängan i år byts ut och att den testade modellen tillverkades 2014 och att alla kvarvarande exemplar återkallats från butikerna.

De resterande produkterna, en jacka, en byxa och en ryggsäck innehöll låga eller inga halter av PFAS, enligt Ekberg

Högfluorerande ämnen

Högfluorerande ämnen förekommer inte naturligt i miljön. De bildar släta vatten- fett- och smutsavvisande ytor.

Studier på djur visar att höga halter kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.

Studier av stora befolkningsgrupper i USA, Kina och Taiwan antyder liknande samband, men det är osäkert om högfluorerande ämnen orsakat effekterna hos människor.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS, och ämnen som kan brytas ner till PFOS, i kemiska produkter och varor.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.