Larm: Värktabletter ökar risk för adhd

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att barn till mammor som åt paracetamol under graviditeten löper högre risk att drabbas av adhd, skriver Dagens Medicin. Läkemedelsverket höll i dag ett extra möte med anledning av studien.

Mötet var absolut ingen form av ”krismöte”, poängterar Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket, för TT.

Forskare har undersökt drygt 64.000 danska kvinnor och barn. Mer än hälften av mammorna hade använt paracetamol under graviditeten.

Barnen till dessa löpte en 13-37 procent högre risk att senare ha fått diagnosen hyperkinetisk störning, en allvarligare form av adhd, ha medicinerats mot adhd eller ha adhd-liknande symptom vid sju års ålder.

Ju längre mamman har ätit paracetamol desto större var risken.

Inga ändrade rekommendationer

Sjögren anser att studien är välgjord men att riskerna som beskrivs är låga. Den leder inte till att Läkemedelsverket ändrar sina rekommendationer kring paracetamol.

– Men precis som förut så gäller att är man gravid så ska man använda läkemedel, och även smärtläkemedel, så lite som det över huvud taget går att göra, för det finns inga biverkningsfria mediciner.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten ser redan nu över paracetamol och eventuella risker under graviditet och kommer även inkludera den här studien i den granskningen, enligt Sjögren.

Av de läkemedel som finns för att behandla smärta är ändå paracemtamol fortfarande det ”minst dåliga” alternativet, tillägger Hans Sjögren.

Han råder de gravida som har smärta som några enstaka tabletter inte hjälper mot att kontakta sin mödravårdscentral eller gynekolog.

Fakta om Paracetamol

 * Är ett läkemedel som fungerar smärtstillande och febernedsättande.

 * Exakt hur det verkar är inte klarlagt men troligtvis oskadliggörs irriterande syre- och hydroxylradikaler i vävnaderna. En fördel med paracetamol är att det inte orsakar besvär med magen, vilket exempelvis acetylsalicylsyra kan göra.

 * Paracetamol finns i exempelvis Alvedon, Citodon och Panodil.

 Källa: Nationalencyklopedin, Läkemedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.