Bland annat polishus och vårdcentralers datorstyrda fastigheter går att fjärrstyra med viss datorkunskap. Foto: TT

Lätt att hacka hus: Myndigheter utsatta för it-hot

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några musklick kan hackare manipulera allt från ventilation till larm i hundratals fastigheter. Däribland samhällsbärande myndigheter.

Den marknadsförs som hjärnan i en byggnad. Med it-företaget Kabonas system ”WebbDatorCentral” kan fastighetsägaren sköta bland annat temperatur, ventilation, belysning och larm på distans.

Dagens Nyheter avslöjar i dag att säkerheten i de här systemen är mycket svag, eftersom de ligger helt öppna mot internet.

Det tog till exempel bara några sekunder för tidningens reporter och Leif Nixon, säkerhetskoordinator på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, att genom hackning ta sig in i en låst skola.

”Ställa till med väldigt kaos”

– Jag är övertygad om att jag skulle kunna ställa till med väldigt stort kaos genom att till exempel stänga ner allt från stora matvarubutiker till kontorsbyggnader till bostadsrätter, säger Leif Nixon till SVT.

Det här systemet ska finnas i drygt 700 byggnader runt om i Sverige. Det handlar bland annat om fastigheter som huserar samhällsbärande funktioner: Polishus, tågstationer, datorhallar, äldreboenden och vårdcentraler.

Av säkerhetsskäl vill inte Leif Nixon gå in på detaljer hur han och tidningen lyckats ta över system i sina tester på en skola, ett bostadshus och en kyrka. Men han konstaterar att det knappast krävdes mycket arbete.

– Jag trodde att jag hade blivit så cynisk att inget kunde förvåna mig, men det här har gjort att jag fått svårt att sova på natten.

Kom som en nyhet

– Fastighetsbranschen måste förstå att sådana här system inte kan kopplas till Internet. Tillverkarna måste vänja sig vid att det kan ske angrepp mot deras utrustning, att de måste ha grundläggande säkerhetsfunktioner i sina system.

It-företaget i fråga säger till SVT att de ännu inte kunnat sätta sig in i de tester som DN gjort.

– Vi har över 3.000 system i Sverige och jag har aldrig upplevt några säkerhetsproblem med dem. Det här är en total nyhet för oss. Men jag har inte sett deras tester. Vi ska titta på dem nu, säger Kabonas vd Kjell Carlberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.