”Läxor ska inte vara istället för undervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverkets generaldirektör varnar för att hamna i läget där undervisning vid sidan om skolan blir nödvändigt för att klara skolan. Hon belyser också vikten av att skolan tar sitt ansvar för god undervisning.

– Det viktigaste att slå fast är ju att ansvaret för att ge engod undervisning är skolans och för att läxorna ska fungera och bliriktigt bra tror jag det krävs att läxorna är en uppföljning och en repetitionpå något man redan lärt sig i skolan. Läxor som blir istället för undervisningär inte bra för eleverna, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Enligt henne har skolan ett ansvar för att se till att alla elever harchans och förutsättningar att nå målen. Men sen behövs det också att eleverna förbereder sig inför ett prov, läser läxor och liknande.

Rut-avdrag för läxhjälp

– Då tycker jagatt man ska ha stöd och hjälp från skolan, men ofta blir det föräldrarna själva somsitter och läser läxor med barnen.

Att skolan släpper efter på sitt ansvar om det skulle bli vanligare med betald läxhjälp i Sverige ser Anna Ekström som en risk att vara observant på.

– Det finns faktiskt ett antal länder där undervisning vid sidan av skolan blivitnödvändig för att eleverna ska klara av skolan och kunna gå vidare till enhögre utbildning. Man brukar prata om Sydkorea och Japan när det gäller denutvecklingen, och det tycker jag är en utveckling vi ska akta oss för. Skolanhar ett ansvar att se till att eleverna får chansen att nå sin fulla potential, säger hon.

Se hela klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet