Foto: SVT

Lena kämpar för rättvisa mot de gode männen som stjäl

Uppdaterad
Publicerad

Lena Lindberg, 44 fick sitt konto länsat av sin gode man. Den gode mannen blev fälld i domstol, men Lena fick inte tillbaka sina pengar. I dag släpps en dokumentär om Lenas kamp i SVT Play.

I våras gick SVT Nyheter i en granskning igenom länsstyrelsernas samtliga protokoll från de senaste fyra åren.

– Vi fann att minst 26 miljoner kronor är borta, berättar reportern Carolina Jemsby, en av de som gjort filmen.

#deutsatta

– En av de vi träffade på i vår granskning var Lena. Hon hade verkligen kämpat.

26 miljoner kronor var alltså oredovisade, efter att en bråkdel av alla akter har gåtts igenom.

Det handlar om hundratals miljoner, tillhörande samhällets svagaste, som är på vift.

– Vår granskning visade också att länsstyrelserna är helt tandlösa, säger Carolina Jemsby, för även när de kritiserar kommunernas kontroll av de gode männen och kräver att överförmyndarna får mer resurser eller bättre rutiner så struntar kommunerna ibland helt i länsstyrelsens slutsatser.

SVT Nyheters reportrar hittade flera fall där länsstyrelsens inspektörer hittat misstänkt förskingring utan att kommunens överförmyndare gör någonting åt saken.

Granskningen gav effekt

Granskningen ledde till att ansvarig minister Morgan Johansson (S) gav länsstyrelserna i uppdrag att ta reda på vad de behöver för att kunna sätta åt kommuner som inte sköter sin kontroll.

I dag är det ingen som vet hur många gode män och förvaltare som finns i Sverige, eller hur många de har hand om per person. För nästan två år sedan fick Länsstyrelsen Dalarna i uppdrag att ta fram det, men räkningen är inte klar än.

Alla litade på gode mannen

Lena Lindbergs gode man var en kvinna som jobbade inom kyrkan, en som alla litade på. Lena slog larm, skrev till kommunen och skickade in papper till överförmyndaren. Det enda de gjorde var att ringa till den gode mannen och fråga om allt stod rätt till.

Jan Wallgren är chef för överförmyndarverksamheten i Skövde.

– Vi får in ganska ofta synpunkter, det kan komma från den gode mannen själv, anhöriga eller socialtjänsten. Därför måste vi göra på samma sätt, ha en metod. Då kommunicerar vi den gode mannen, för att få den gode mannens synpunkter. Om det är en rimlig förklaring då gör vi ingenting mer.

– Det var väldigt jobbigt, berättar Lena, som blev deprimerad när hon inte hade pengar till det nödvändigaste och inte kunde få överförmyndaren att lyssna.

– Jag blev ju psykiskt sjuk av det.

Hoppas på förändring

Lena Lindbergs gode man blev till slut dömd för trolöshet mot huvudman och rätten slog fast att Lena förlorat 150.000 kronor, bland annat sitt arv.

Nu önskar Lena att hennes fall kunde leda till förändring.

– Jag hoppas verkligen att de fixar det här nu med god män, ordentligt. Så att inte nån mer behöver lida. Som en annan har gjort.

Filmen: ”Konsten att stjäla utan att åka fast” släpps den 18:e december i SVT Play och sänds i SVT1 22/12 kl 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet