Ligan lurade Inger på 15.000

Publicerad

Vid kortterminalen i butiken lyckas den misstänkte tjuven se Inger Rännares kod. Senare stjäl han hennes plånbok och länsar kontot. Inger är en av många som råkat ut för de ligor som riktar in sig på äldre personer.

Trots att Inger Rännare i Tibro höll för kortterminalen i butiken med ett papper när hon knappade in sin kod, lyckades den misstänkte tjuven bakom henne se siffrorna.

När hon lämnade butiken följde de misstänkta efter henne till parkeringen där man hjälpe henne att packa in varor i bilen. Någon gång då blir hon av med kort och plånbok, vilket hon inte upptäckte förrän hon kommit hem.

Då hade en man redan plockat ut femtontusen från hennes konto och handlat för två tusen i en butik bredvid bankomaten.

Pengarna som Inger förlorade fick hon tillbaka från banken, värre var det med rädslan.

– Jag vill inte åka och handla ens, men sedan tvingade jag mig själv att göra det.

Många ligor från Bulgarien eller Rumänien

Polisens specialenhet Circa har hittills i år kartlagt ett 30-tal ligor som reser runt och begår brott mot äldre.

När brott begås mot äldre i deras hem är förövarna oftast svenska enligt polisen. Men av de som lagförs för brott mot äldre vid bankomater och i butiker kommer mer än hälften från Rumänien och Bulgarien. En viktig utmaning för att stoppa ligorna är därför att komma åt brottsvinsterna i förövarnas hemländer.

– De sätten som finns är ganska krångliga i dagsläget och vill ju ha det till en vardagsrutin i de här ärendena för det händer ju hela tiden i ärendena att pengar skickas iväg. Vi har inte kommit ända fram, men vi hoppas att vi snart är där, säger Mats Wahlberg, kriminalinspektör Circa-gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.