Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

Lika mycket socker i smaksatt kaffe som i läsk

Kaffe latte.

Varma drycker som exempelvis smaksatt kaffe latte är ett vanligt val bland kafébesökande. Men de kan vara en sockerbomb. En ny undersökning visar att många lattedrycker innehåller lika mycket socker som läsk.

Undersökningen är gjord av den brittiska lobbygruppen Action on sugar och visar att varma smaksatta drycker på kaféer innehåller upp till 25 teskedar socker. Testet gjordes på 131 varma drycker från olika kedjor i Storbritannien. Analyserna visade att mer än en tredjedel av dryckerna innehöll samma eller högre nivåer av socker som en burk läsk.

– Väldiga mängder socker i flytande form ökar risken för typ 2-diabetes och övervikt. Övervikt i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det finns allvarliga risker med att dricka stora mängder socker, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.

Uppmanar till att undvika söta drycker

På Livsmedelsverkets hemsida finns en uppmaning om att minska på framförallt söta drycker, eftersom de ökar risken för övervikt och innehåller många tomma kalorier. Drycker påverkar mättnadskänslan på ett annorlunda vis än samma mängd kalorier från mat, vilket gör det lättare att få i sig för mycket energi.

– Är det något man dricker någon enstaka gång om året så spelar det ingen större roll men det här kan ju vara något som man faktiskt har som vana att dricka varje dag och då blir det enorma mängder socker. Dessutom finns det en risk att man täcker en stor del av sitt energibehov med tomma kalorier och då får man inte i sig tillräckligt av de näringsämnen kroppen behöver, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta om socker

Visa

* Socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter och finns naturligt i frukt, bär och mjölk.

* Tillsatt socker är socker som inte naturligt finns i råvaran. Socker kan i livsmedel tillsättas som ingrediens under olika beteckningar, bland andra: glukos, fruktos, honung och sackaros.

* Intag av socker ger inga positiva effekter på hälsan däremot behövs glukos för hjärnans funktion. Det finns inget behov av att äta tillsatt socker då kolhydrater i form av stärkelse som exempelvis finns i potatis och bröd kan brytas ner till glukos i kroppen.

Källa: Livsmedelsverket