Till höger i bild den kritiserade KI-kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT/SVT

”Som etiken från tyskarnas koncentrationsläger”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén, skräder inte på orden när han kommenterar Karolinska universitetssjukhusets besked att de ska utreda kirurgen den kritiserade KI-kirurgen, Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset.

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i en forskningsetikkommitté, förstår inte varför KS utreder sig själva.

– Det är bara snuskigt att de ska utreda sig själva, det liknar ju ingenting, säger han.

Macchiarini-skandalen

– Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar. Regeringen måste gå in och rädda vårt stolta regalskepp Karolinska genom att lyfta ut alla i ledningarna för både sjukhuset och institutet, säger Risberg.

”Etik från koncentrationsläger”

– Alltihop är så horribelt. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta, säger Bo Risberg som tidigare sagt att Karolinska institutet borde fråntas rätten att utse Nobelpristagare under två år.

Johan Thyberg, professor emeritus i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, är inte heller särskilt imponerad.

– På sedvanligt svenskt sätt tillsätter man nu en utredning som tar ett halvår eller ett år och jag är rädd för att den inte kommer att utmynna i någonting alls, säger han.

Se SVT:s dokumentärserie om Paolo Macchiarini – ”Experimenten: Stjärnkirurgen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet