Foto: SVT

Limpa, kullager, kolbit – den politiska rekvisitans historia

Uppdaterad
Publicerad

På söndag 9 oktober är det partiledardebatt i Agenda. Då kan det hända att partiledarna tar med sig olika föremål, till exempel en kolbit. Eller varför inte en limpa eller ett par barnskor? Följ med på en resa genom politikens rekvisitaförråd.

Att visa siffror och diagram, staplar och tidningsartiklar. Det har varit vardagsmat i partiledardebatter sedan 60-talet men i debatten 1991 hände något oväntat som tog genren till nya höjder.

Då tog en av deltagarna fram ett kullager. Det var första gången som en riktig pryl dök upp och det var Mona Sahlin som tog fram den när hon var bisittare till statsminister Ingvar Carlsson.

Agenda

Bara några minuter senare i samma debatt var det dags för nästa pryl. Någon tog fram en limpa.

En limpa och ett kullager – och sedan har det bara rullat på. Grej efter grej har dykt upp i debatterna men så här i efterhand kan det vara lite bökigt att komma ihåg vilken partiledare som hade med sig vad.

I inslaget ovan kan du se hur Elisabeth Thand Ringqvist, före detta sakkunnig hos Maud Olofsson, och komikern Özz Nûjen försöker para ihop prylar med rätt partiledare.

Mycket nöje!

Inslaget kan ses i Agenda i SVT2 kockan 21.15.  Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet