Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi och sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde (S). Foto: TT

Linde: ”Kommer givetvis ta upp mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

I dag reser EU- och handelsminister Ann Linde (S) med en delegation till Egypten med målet att öka svensk export till landet. Samtidigt närmar sig presidentvalet Egypten, och flera människorättsorganisationer har uppmanat till bojkott av al-Sisis regering, som anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter.

På resan kommer Linde att träffa den egyptiska regeringen och företrädare för civilsamhället. Egypten är ett av de 26 länder som regeringen vill prioritera i sin exportstrategi fram till 2020.

Flera av dessa länder är ökända för brott mot mänskliga rättigheter. Human Rights Watch och tretton andra organisationer har i en rapport uppmanat USA, EU och europeiska länder att inte stödja president Abd al-Fattah al-Sisis regering, som anklagas för grova människorättsbrott.

”Kommer ta upp mänskliga rättigheter”

Varför åker du till Egypten just nu?

– Egypten är en av Sveriges viktigaste handelspartners i området. Just nu är det fråga om stora företagslösningar, exempelvis energilösningar. Vi kommer att besöka företag på plats. Detta är inte en Team Sweden-resa, det är en regeringskanslidelegation som reser ihop med Business Sweden, säger Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Vad kommer du att lyfta under besöket?

– Dels kommer jag naturligtvis att lyfta hur bra lösningar svenska företag har. Jag kommer också att ta upp frågor om hur viktigt det är med ett pluralistiskt samhälle med mänskliga rättigheter – inte minst när det gäller företag. Jag kommer även att träffa representanter för civilsamhällsamhället, Plan International, U.N. Women med flera.

”Inget stöd till regeringen”

Human Rights Watch uppmanar USA, EU och enskilda europeiska länder att sluta ge stöd till en regering som står för grova brott mot mänskliga rättigheter. Kan resan ses som stöd till den egyptiska regeringen?

– Det ska den absolut inte ses som, det är ett missförstånd. Vi ger inget stöd till regeringen – vad vi gör är att föra samtal och diskussioner om svenska lösningar vad gäller exempelvis handels- och energifrågor. Jag kommer att ta upp allt – främjande av handel, mänskliga rättigheter, genderfrågor, politisk utveckling och hur viktigt vi tycker det är med ett livskraftigt civilsamhälle med yttrandefrihet. Det är extra viktiga frågor inför ett val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.