Jan Olsson, tidigare chef för polisens gärningsmannaprofilgrupp och Ivan Wikström som var utredningsledare.

”Linna var inte rätt dömd”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Olsson, tidigare chef för polisens gärningsmannaprofilgrupp, är en av flera som granskat fallet på uppdrag av Linnas advokat. Under utredningen kom han i kontakt med mannen som pekat ut Linna.

– Han ringde mig och sa att Linna ”inte var rätt dömd”. Han ändrade sin berättelse mot vad han sagt i domstolen.

Huvudvittnets ändrade uppgifter är en tungt vägande orsak till att Kaj Linna i slutet av förra året beviljades resning i Högsta domstolen.

Kalamarksmordet

En av orsakerna till att utredningen inte gått rätt till är konflikter inom den grupp poliser som ledde utredningen 2004. 

Ivan Wikström, som då var utredningsledare, menar att han blev motarbetad av sin egen personal – något som påverkade utredningen.

– Det var ingen bra stämning i gruppen. Jag fick ingen avrapportering och när de fick order av mig att göra saker var jag hela tiden tvungen att kolla att det blev gjort, säger Ivan Wiklund som också berättar att under vissa förhör fördes inte ens några protokoll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet