Bylund: Kan inte stödja en skadlig budget

Uppdaterad
Publicerad

SD hotar med att tvinga fram nyval genom att stödja en alliansbudget i höst. – Vi vill inte ha en regeringskris, men vi kan inte stödja en budget som är skadlig för Sverige, säger Linus Bylund, SD:s stabschef.

I dag blev det klart att talmannen ger Stefan Löfven i uppgift att bilda regering. S-ledarens första och viktigaste uppgift blir att få igenom sin budget, röstas den ned väntas regeringskris och nyval.

Allianspartierna har redan tidigare sagt att de kommer att presentera en egen budget och rösta på den, och Sverigedemokraterna säger att de kan komma att rösta på alliansförslaget, om de inte bjuds in till samtal med Löfven.

Läget efter valet 2014

Men vilket förslag som kommer att få deras röst vill de ännu inte ge besked om, sa Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund i Aktuellt.

– Vi har inte ännu sagt hur vi tänker rösta. Vi kan hamna i en situation där vi har två budgetar som båda är skadliga för Sverige, och en kanske är mer skadlig. Vi kommer stödja det som är minst skadligt för Sverige. Vi får se vilket det blir, vi har inte sett förslagen.

MP:s påverkan oroar Bylund

Det är inte heller uteslutet att de lägger ner sin röst och undviker att rösta på något av förslagen. Finns det ett av förslagen som SD anser vara något bättre kommer det att få deras röst.

Bylund menar att de ännu inte sett skarpa förslag från båda sidor, och därför inte kan ge några närmare indikationer i nuläget. Ett frågetecken är hur Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet kommer att påverka regeringssidans budget.

– Det finns mycket som bekymrar oss, vad gäller Miljöpartiets syn på försvaret och migrationen. Vi vet ju inte hur mycket det färgar av sig på en socialdemokratisk budget, säger Bylund.

Är ni alltså beredda att stödja ett alliansförslag även om det leder till en regeringskris?

– Det är en delikat fråga. Vi vill inte heller ha en regeringskris, och det tror jag att alla förstår. Vi är också här för att ansvara för landet. Men det måste sätta i relation till att ett förslag kan vara så mycket mer skadligt än ett annat att vi inte kan rösta för det.

”Sandlåda att inte vilja prata”

Bakom Sverigedemokraternas utspel ligger en besvikelse i att inte ha bjudits in till samtal om regerandet av Stefan Löfven, något SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserade skarpt i dag, och som även Linus Bylund tryckte på i Aktuellt.

– Den som ska bilda regering med 38 procent i ryggen ska rimligtvis tala med alla partier, inte minst riksdagens tredje största parti. Jag tycker det är lite av ett hån mot väljarna att inte göra det.

Förväntar ni er på allvar ett samtal från Stefan Löfven?

– Tyvärr verkar det vara dåliga utsikter för det, men jag kan tycka att det är väldigt mycket sandlåda att inte ens vilja sträcka ut handen och prata, säger Linus Bylund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet