Foto: TT

Regeringen: Gasledningen skadar Sveriges försvar

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en naturgasledning genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland har varit en svårknäckt nöt för regeringen. Nu står det klart att projektet knappast kan stoppas, men att svenska hamnar inte kommer utnyttjas när ledningen byggs. Orsaken är säkerhetspolitisk.

Fram till i dag hade regeringen inte sagt något offentligt, men efter utrikes- och försvarsministerns möte i dag med representanter för Gotlands och Karlshamns kommuner, kom beskedet från utrikesministern:

– Regeringen ser, baserat på myndigheternas bedömning, att användningen av svenska hamnar påverkar våra försvarspolitiska intressen negativt. Vi har informerat kommunerna om detta, säger Margot Wallström (S).

Rysk gasledning i Östersjön

– Samtidigt är projektet Nordstream 2 svårt att stoppa. Ansökningen fortsätter i EU-sammanhang och det är orealistiskt att tro att Sverige på egen hand ska kunna stoppa det.

Vill hyra hamnar

Det ryskontrollerade konsortiet bakom Nord Stream 2 vill hyra hamnkapacitet i Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge. Där ska bolaget förvara och skeppa ut rördelarna som sedan skarvas ihop till den 120 mil långa gasledningen.

De berörda kommunerna vill ha pengar och arbetstillfällen och säger ja till uthyrning. Samtidigt som oppositionen och militärstrategiska experter säger nej till planerna att släppa in ryska intressen så nära två av Sveriges mest strategiska områden.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S), är skälen till att uthyrningen av hamnar skulle vara negativt för Sveriges försvarsintressen sekretessbelagda.  Men han säger att både Karlshamn och Slite har omfattande svensk militär verksamhet i sitt närområde.

Påverkar försvarsinriktningen

– Om Nordstream 2 genomförs som planerat riskerar det att få effekter på den nya försvarspolitiska inriktningen 2016-2020. De möjligheterna kommer i vissa delar att försämras, säger försvarsministern och syftar på den planerade förstärkningen av det svenska försvaret.

Regeringen ogillar alltså planerna på att hyra ut svenska hamnar till det ryska gasprojektet. Men man tänker inte stoppa den.

– Vi klampar inte in i kommunernas självbestämmanderätt, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Grundlagsändring?

Ändå vill Margot Wallström att regeringen ser över om grundlagen om det kommunala självstyret behöver ändras för att ge statsmakten större möjligheter att värna nationella intressen.

Tidigare har både Gotland och Karlshamn sagt att man vill ha ekonomisk kompensation för de förlorade intäkterna och jobben uthyrningen inte blir av. Några löften om pengar fick de inte i dag, däremot beskedet att regeringen är beredd att främja ”utveckling och tillväxt”. Vad det betyder lär framtiden utvisa.

”Svårt säga ja”

Representanterna från de berörda kommunerna lovade att ta med sig regeringens synpunkter hem. Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) underströk att inga beslut ännu är fattade. Men Björn Jansson (S), regionråd från Gotland, tror att regeringens information kommer att påverka beslutet.

– Det tror jag. Om regeringen har gjort en tydlig markering så påverkar det oss lokalt.

Blir det ja eller nej till att hyra ut hamnen?

– Utifrån det här blir det svårt att säga ja till det. Det är min bedömning.

”Dragit benen efter sig”

Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, anser att regeringens visat bristande ledarskap i frågan om Nordstream 2:

–Jag tycker att man hanterat det här otroligt fel. Det här kunde man ha gjort för flera månader sedan – jag tycker att regeringen dragit benen efter sig, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet