Livsmedelsverket om måltidsersättningarna: ”Bara protein och energiberikat godis”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket är starkt kritiskt mot de populära måltidsersättningarna. De efterlyser nu ”bra kunskap i grundläggande näringslära”.

Nu reagerar alltså Livsmedelsverket på SVT:s granskning av de populära energibarerna och dryckerna, som innehåller mycket socker att man riskerar att bli både hungrig och tjock.

-Det här är inget annat än protein- och energiberikat godis. Det förstår ju alla att man inte kan hålla sig mätt fram till nästa måltid, säger Petra Berkvist på Livsmedelsverket.

Väljer socker

Över en tredjedel av Modifast måltidsbarer består av socker och dricker man Nutrilett Hunger Control Rich Chocolate Drink så får man i sig motsvarande 10 sockerbitar.

Det finns regler för hur mycket protein, fett, vitaminer, mineraler och kolhydrater som måltidsersättningar måste ha. Men vilka typer av kolhydrater har inte reglerats och då har tillverkarna valt att använda sig av socker.

-När reglerna för den här sortens produkter togs fram för 16 år sedan inom EU kunde vi inte förutse att produktutvecklingen skulle gå i riktning mot att låta måltidsersättningar mer likna godis än att ha en vettig näringssammansättning, säger Petra Bergkvist.

Nya regler

EU arbetar just nu med en översyn av sockerinnehållet i bantningsprodukter.

-När det är klart finns det större möjlighet att stoppa produkter som inte håller vad dom lovar. Tyvärr så kommer det att ta tid innan de nya reglerna är klara. Fram till dess är mitt råd till konsumenterna att läsa noga på innehållsförteckningen och tänka efter om något som liknar godis verkligen kan ersätta ett bra mål mat, fortsätter Petra Bergkvist.

Katia Elliot

katia.elliot@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.