• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker att det är bra att PFOS har upptäckts. Foto: SVT

Livsmedelsverket vill ge lugnande besked

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket vill ge lugnande besked efter giftlarmet men säger samtidigt att okunskapen och osäkerheterna är mycket stora.

Grafik: Se här hur det ser ut där du bor

– Jag tycker inte man behöver oroa sig, utan snarare att det är jättebra att man upptäckte det här så man kan åtgärda det. För hade det på gått under väldigt lång tid, då är det möjligt att man hade nått nivåer där man ser effekter i djurförsök, men så långt kommer man inte att komma i blodhalter tror jag, säger Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelsverket.

SVT granskar miljögifter

Men hur länge Kallingeborna har druckit vatten med höga PFOS-halter vet ingen, och nu väntar man på svar på de blodprov på barn som kan visa hur höga blodhalterna är.

Långt över säkra nivåer

Det finns inget gränsvärde i dricksvatten i Sverige för PFOS och liknande ämnen. Det skulle i så fall innebära ett direkt förbud att använda vattnet.

Däremot finns en bedömning av vilken halt som anses säker och som inte ger hälsoeffekter, så kallat TDI (se faktarutan), tolerabelt dagligt intag.

”Oacceptabla nivåer”

Halterna i Kallinges dricksvatten innebär att små barn har fått i sig 5-9 gånger över TDI. Även vuxna har legat 50 procent över TDI. Det handlar inte om akuta hälsorisker men kanske statistiska ökningar av hälsoproblem.

– Det finns marginaler till de nivåer man sett effekter i djurförsök. Det är inte sannolikt att man kommer att kunna koppla ohälsa och allvarliga sjukdomar till den här exponeringen för det finns så många andra faktorer. Det är en pusselbit i det stora hela. Men det är helt oacceptabla nivåer.

Risken kan vara större

Men riskerna kan vara större än man tror. De senaste åren har kunskaperna om PFAS-ämnenas farlighet gått starkt framåt, och om värdet för TDI ses över kan det bli tal om en sänkning säger Anders Glynn.

– Det borde göras en ny riskvärdering, EFSA borde titta över de här ämnen igen. Erfarenheten är ofta så att om en ny kemikalie dyker upp och man gör en riskvärdering och det sedan kommer ny kunskap, då är det ofta så att den tolerabla nivån sjunker.

TDI

Genom att räkna på hur mycket vatten barn och vuxna konsumerat kan exponeringen bedömas.  Nivån för TDI (150 ng/kg kroppsvikt/dag) fastställdes 2008 av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA efter att man undersökt apor och möss.

Till de halter som påverkade djuren las det till en osäkerhetsfaktor på 200 för att ge en säkerhetsmarginal för människa.

Vattnet i det andra provet som togs innehöll 8000 ng/l.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet