Allt fler i Rinkeby förvärvsarbetar.

Ljusning i utsatta områden: Fler får jobb

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen i Sveriges utsatta områden går åt rätt håll. Trots att läget fortfarande är allvarligt har andelen förvärvsarbetande ökat och ohälsan minskat i flera av områdena, visar statistik som Dagens Nyheter granskat.

I granskningen ingår de 15 stadsdelar i Sverige som ses som särskilt utsatta.

I flera av områdena är andelen förvärvsarbetande den högsta som uppmätts sedan SCB började sina mätningar för 20 år sedan, rapporterar DN. Det gäller bland annat Rinkeby: 1997 hade 33 procent där jobb, 2015 var andelen 50 procent.

I Herrgården i Malmö och i Bergsjön i Göteborg är utvecklingen liknande.

Överlag bättre i Herrgården

I Herrgården, som ligger i Rosengård, var andelen förvärvsarbetande 7 procent 1997, mot 27 procent i dag. Stadsdelen visar överlag en positiv utveckling vad gäller behöriga till gymnasieskolan, andelen som går på försörjningsstöd och tryggheten i stort.

Riktade insatser ses som en förklaring till utvecklingen. En förklaring kan också vara att den allmänna sysselsättningsgraden bland utrikesfödda gått upp, säger professor Lars Calmfors till tidningen. En stark arbetsmarknad i Sverige gynnar också särskilt dem som har en svag sits på arbetsmarknaden.

I tio av de 15 områdena har ohälsotalet minskat, liksom andelen unga som varken jobbar eller pluggar. Ett exempel på det sistnämnda är Norra Biskopsgården i Göteborg där andelen minskat med över hälften från 1997 till 2014.

Brottsligheten oroar polisen

När det gäller brottslighet är polisen orolig över den senaste tidens utveckling med grov gängbrottslighet, men statistik över dessa områden saknas.

Totalt sett har dock antalet anmälda brott minskat i de 15 utsatta områdena. Det behöver inte betyda att brottsligheten i sig minskat, utan kan bero på att viljan att anmäla brott har minskat.

De mest utsatta områdena

Rinkeby (Stockholm)

Tensta (Stockholm)

Hovsjö (Södertälje)

Ronna (Södertälje)

Araby (Växjö)

Herrgården (Malmö)

Södra Sofielund (Malmö)

Centrum Öster (Landskrona)

Gamlegården (Kristianstad)

Bergsjön (Göteborg)

Gårdsten (Göteborg)

Hjällbo (Göteborg)

Norra Biskopsgården (Göteborg)

Kronogården (Trollhättan)

Hässleholmen (Borås)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.