LO kastade ut kvinnor med låg inkomst

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden LO och Livs har efter en lång tid med konflikter kastat ut ett trettiotal låginkomstkvinnor från de små stugor de hyrt av Stiftelsen Anna Johansson-Visborg Minne. En stiftelse för behövande kvinnor.

Ann-Charlotte Arnlund tjänar som vårdbiträde 21.500 kronor i månaden. Efter att ha tillbringat en rad somrar i det lilla semesterparadiset i Nacka utanför Stockholm måste hon nu packa ihop. Enligt stiftelsen tjänar hon alldeles för mycket.

– Det är helt bedrövligt. Och låginkomsttagare vill de ha. De vill ha arbetande kvinnor. Och det är jag. Ja, hon grinar nog uppe i himlen, säger Ann-Charlotte Arnlund om Anna Johansson-Visborg.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Tvingades packa ihop

Vårdbiträden, ensamstående mammor, pensionärer. Fem dagar före julafton fick de beskedet. Kontraktet skulle inte förlängas och mars i år tvingades de mot sin vilja att flytta ut.

Nu står majoriteten av stugorna tomma.

Enligt stiftelsen är orsaken till uppsägningarna att de nu sänkt inkomstgränsen för att få hyra till cirka 14.700 kronor i månaden efter en schablon som Skatteverket har. En nivå som få arbetande LO-medlemmar kommer under.

– Det är ju inte vi som reglerar och talar om att det är 176.000. Det är någon annan som gör det. Och vi är tvingade att följa de regler och lagar som myndigheter beslutar om, säger stiftelsens vice ordförande, Carina Paulsson som även är ombudsman för LO Stockholm.

Men det är varken en lag eller en regel utan en schablon som inte är tvingande. Det har till och med prövats i domstol. Varför säger du återigen att det är tvingande?

– Det resonemang vi haft med Skatteverket och även våra auktoriserade revisorer. Och de menar att detta är den väg vi måste gå, Carina Paulsson.

Hade bråttom

Men enligt Skattverket har stiftelser möjlighet att göra individuella bedömningar, något som den LO och Livs-styrda styrelsen i stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne inte gjort.

– Det var lite bråttom när beslutet kom så vi fick köra på schablonen. Vi hade inte möjlighet att titta på varje individ. Men vi kommer att se över det, säger Carina Paulsson.

Stiftelsen har det senaste decenniet varit inblandad i en rad skandaler. Trots att de flesta lokalerna är uthyrda till kommersiella aktörer har stiftelsen gått med mångmiljonförluster, området har förfallit, och styrelsen har under flera år förvägrat kvinnorna plats i styrelsen. Trots att Anna Johansson-Visborg skrev in det i stadgarna. Och för tio år sedan avslöjades att flera styrelseledamöter lagt beslag på några av de attraktivaste stugorna i området.

Stiftelsen har även tidigare tvingat bort tre hyresgäster. Under 2006 och 2007 sålde stiftelsen tre stugor. Bland annat för att finansiera en skuld till fackligt närstående byggjätten Riksbyggen. På en av tomterna ligger nu en exklusiv arkitektritad villa.

Förnekar hämndaktion

För drygt ett år sedan kunde SVT Nyheter berätta om hur stiftelsen ansökt om att få stycka av villatomter för en framtida försäljning, något som styrelsen sedan sade inte var aktuellt. I samband med det trädde flera av de kvinnliga hyresgästerna fram och kritiserade styrelsen för hur de hanterat stiftelsen. Samtidigt var flera oroliga för att fackförbunden Livs och LO skulle hämnas på kvinnorna genom att säga upp dem.

Stiftelsens ordförande har även enligt flera av hyresgästerna vid ett stormöte förra sommaren kritiserat kvinnorna för att de uttalat sig i media.

Men det förnekas av stiftelsens vice ordförande. Hon skriver i ett mejl att man ville ge hyresgästerna och styrelsen ”möjlighet till att kunna kommunicera direkt med varandra än via massmedia”. och att ”det är olyckligt om det uppfattats på annat sätt”.

Nu när de flesta av kvinnorna sagts upp med kort varsel och tvingats flytta ut ser de det som en bestraffning.

Men enligt stiftelsens styrelse har uppsägningarna inget med kvinnornas kritik att göra.

– Inte alls, inte alls. Om man faller innanför kriterierna är man absolut välkommen hit. Vi har gått ganska strikt på vad Skatteverket säger. Vi är väldigt måna om att göra rätt, säger Carina Paulsson.

Anna Johansson-Visborg

Föddes 1885 i Beateberg vid Sjön Viken i Västergötland. Jobbade som sömmerska och servitris innan hon flyttade till Stockholm där hon arbetade som bryggeriarbeterska.

Anses tillsammans med Kata Dahlström vara den viktigaste kvinnan i tidig svensk arbetarrörelse.

Hon var med när en av de tidigaste kvinnliga fackföreningarna, Fackföreningen för bryggeriarbeterskor, grundades 1901 och hon blev dess första ordförande.

Anna Johansson-Visborg var en pionjär med att organisera lågavlönade kvinnor. Hon var också politiskt engagerad och hade en framträdande roll inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Till exempel blev hon som första kvinna invald i motsvarande Stockholms kommunstyrelse och hon slogs för kvinnlig rösträtt.

Hon drev bland annat bostadsfrågor. Efter att hon börjat göra egna fastighetsaffärer engagerade hon sig i att det skulle byggas ett hus på Kungsholmen för lågavlönade kvinnor. Höghuset ligger i slutet av Flemminggatan och kallas kvinnohuset.

Johansson-Visborg och hennes make drev även ett antal biografer i Stockholmsområdet. Hon donerade sedan sin förmögenhet till de två stiftelser som i dag bär hennes namn.

Stiftelsen Anna Johansson-Visoborgs Minne driver en semesteranläggning för behövande kvinnor med ett hundratal små stugor i Nacka utanför Stockholm.

Anna Johansson-Visborgs stiftelsen driver hyreshusen på Kungsholmen och Södermalm i Stockholm.

Huvudmän för stiftelserna är fackförbunden Livs och LO:s Stockholmsavdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet