Foto: TT

LO: Många arbetare har inte råd att åka på semester

Uppdaterad
Publicerad

Många med arbetaryrken har inte råd att åka på semester. Det visar en ny rapport som fackförbundet LO har gjort. De mest utsatta är kvinnorna. – Det är förfärligt farligt om man inte får återhämta sig, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Snart tar många svenskar semester och åker utomlands eller till sina fritidshus för att njuta av solen och lugnet. Men alla har inte råd att komma iväg och vila upp sig. Många som tillhör yrkesgrupper så som sjuksköterskor, byggarbetare och städare kommer aldrig iväg.

30 procent, nästan var tredje med arbetaryrken, har varken råd med att åka på semester eller tillgång till en husvagn eller ett fritidshus.

– Det är förfärligt farligt om man inte får återhämta sig. Man måste få stänga av sin hjärna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Finanskrisen en anledning

Finanskrisen i slutet av 2000-talet har slagit hårt mot LO-anslutna, menar fackförbundet i sin nya rapport. Andelen med arbetaryrken som inte åker på en semesterresa ökade från 27 procent år 2007 till 32 procent år 2011.

Bland dem med tjänstemannayrken har istället siffran legat på 15 procent under samma period och de påverkades marginellt av finanskrisen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror detta är ett tecken på att klyftorna i Sverige ökar.

– I Sverige ökar klyftorna snabbast i OECD. Fler blir fattiga i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Arbetarkvinnor mest utsatta

De mest utsatta är lågutbildade kvinnor med arbetaryrken. 38 procent vill inte eller har inte möjlighet att ta sig iväg hemifrån på semestern.

Det är just kvinnor med låg lön och med barn som drabbas mest. Karl-Petter Thorwaldsson tror att anledningen är att kvinnor oftare har vårdnaden av barnen och att de jobbar mer deltid.

– Det många med allmän visstidsanställning som inte vågar ta semester. Som stannar kvar i hopp om att få en bra lön nästa månad, säger han.

LO ska nu tillsätta en jämlikhetsutredning de kommande fyra åren. Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill man göra heltidsanställningar till norm och då få bort otryggheten med allmän visstidsanställning.

Många barn drabbas

Även många barn i ekonomiskt utsatta familjer drabbas när föräldrarna inte har råd med en semesterresa.

– De få gånger mina föräldrar hade råd att lägga undan pengar åkte vi och tältade. Sådana minnen man bär med sig hela livet. Det vill man unna alla barn i Sverige, säger han.

Om rapporten

  • Rapporten baseras på Statistiska centralbyråns undersökningar av levnadsförhållanden mellan 1984-2013.
  • Semesterresan ska ha gjorts i Sverige eller utomlands de senaste 12 månaderna och varat minst en vecka.
  • Tillgången till fritidshus eller husvagn kan vara genom såväl eget ägande som genom släkt och vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.