Foto: TT

LO-ordförande: ”En rå sanning om kvinnors löner”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i arbetaryrken tjänar 73 procent av vad män tjänar på grund av att de tvingas jobba mer deltid än männen gör. Det framgår i LO:s senaste jämställdhetsbarometer. – Det här är den råa sanningen om vad män och kvinnor tjänar. Det här är ingen omskrivning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO har utgått från lönestatistik för 2014. Då var arbetarkvinnors genomsnittliga faktiska månadslön 17.860 kronor före skatt. LO har tagit hänsyn till arbetstidens betydelse i uträkningen. Arbetarmännens faktiska månadslön är 24.460 kronor.

– Vi kan inte se det på något annat sätt än att tiden, makten och pengarna måste fördelas jämnare, säger Ulrika Vedin, utredare LO, rapportförfattare.

”Fattiga pensionärer en följd av dåliga arbetsliv”

Löneskillnaderna fanns även i tjänstemannayrkena. Kvinnor i den yrkesgruppen tjänade i snitt 30.270 kronor i månaden och männen 39.760 kronor.

– Varje gång ni hör de här skräckhistorierna om fattiga pensionärer är det inte en följ av ett dåligt pensionssystem, utan en följd av ett dåligt arbetsliv. säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Använder Avesta kommun som gott exempel

Både Karl-Petter Thorwaldsson och Ulrika Vedin menar att sänkta lägstalöner skulle få negativa konsekvenser för de grupper som redan nu har väldigt dålig ekonomi, framförallt när det gäller anställda i kvinnodominerade arbetaryrken. Att sänka lägstalönerna och därmed öka löneskillnaderna kommer inte att resultera i att kvinnor och män blir mer jämställda, menar de.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att delar av samhällsförändringen och utvecklingen måste komma genom opinionsbildning och samhällsdebatter. Han använder Avesta kommun som ett gott exempel på hur kommuner kan arbeta för att uppnå mer jämställda arbetsplatser. Han menar att det märks att det bara är en myt att kvinnor inte vill jobba lika mycket som män.

– I dag är det faktiskt fler kvinnor än män som jobbar heltid i Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.