Foto: TT

Locket på från Socialdemokraterna om Sahlin

Uppdaterad
Publicerad

Varken regeringen eller partiet vill i dag kommentera Mona Sahlins hastiga avgång. Det sargade Socialdemokraterna klarar inte fler motgångar – med regeringspartnern Miljöpartiet i djup kris, usla opinionssiffror, en pågående förundersökning mot utrikesministern, då avgår Mona Sahlin – igen.  

Trots att Mona Sahlin är en av Socialdemokratins riktigt stora vill ingen i vare sig regeringen eller partiet i dag kännas vid henne.

Statsministerns kansli hänvisar till den Miljöpartistiska kulturministern, vars pressekreterare i sin tur hänvisar till ett skriftligt uttalande från i går om att ministern respekterar Sahlins beslut att avgå och att hon utfört en värdefullt arbete i sin roll som samordnare mot våld och extremism. Men inget om att det inletts en förundersökning mot Mona Sahlin, som departementet enligt Expressen känt till sedan den 22 april.

Mona Sahlin och livvakten

Statsministern och andra socialdemokrater i regeringen vill inte heller säga något. Och det vill inte heller det Socialdemokratiska partiet, där Mona Sahlin varit en av de mest framträdande politikerna i stora delar av sitt liv.

Jämtin: Tekniskt inte S-anställd

Hon klev in i riksdagen som 25-åring, som den då yngsta ledamoten hittills. Hon blev partiets första kvinnliga partisekreterare, hon valdes till arbetsmarknadsminister i två omgångar, var en period departementschef över miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet, men också integrationsminister. Hon var på väg att bli partiledare i början av 90-talet när den så kallade Toblerone-affären avslöjades och hon fick ta en time out. Hennes revansch kom 2007, då hon efter Göran Persson valdes till partiledare – men fick lämna fyra år senare efter valnederlaget 2010.

På frågan ”vad har Mona Sahlin betytt för socialdemokratin?” låter partisekreterare Carin Jämtin hälsa via sin pressekreterare att partiet inte ger några kommentarer kring Mona Sahlins avgång, eftersom hon rent tekniskt var anställd som nationell samordnare av regeringen och inte av partiet.

– Det kan tolkas som förakt av väljare och sympatisörer att ingen Socialdemokrat i ledande ställning vill tala om Mona Sahlin i dag. Partiet försöker självklart hålla Sahlin-affären så långt från sig som möjligt, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Sahlin har ”blind fläck” kring ekonomi

Med hela Miljöpartikrisen i knät kommer avgången olägligt, menar Ljungren, som ändå tror att Mona Sahlin kommer att komma tillbaka i någon form.

– Hon är ett politiskt djur. Och kan visst komma tillbaka någon gång i framtiden. Hon är såpass känd att det finns de som tror att det är hon och inte Löfven som är statsminister, avslutar Stig-Björn Ljunggren.

En som länge arbetat nära Mona Sahlin säger till SVT Nyheter att hon har en ”blind fläck” när det gäller sådana här saker.

– Man kan ju tycka att hon borde ha lärt sig hantera siffror och kvitton efter Toblerone-affären, men hon fungerar inte så.

”Inte en gång till”

Avgången bör tolkas som att Mona Sahlin antingen misstänker att det kan komma ännu mer avslöjanden om den märkliga relationen till sin förre Säpo-livvakt – eller att hon helt enkelt inte orkar med ytterligare ett drev mot henne.  

– ’Nej, inte en gång till’ tänkte jag. En lysande politiker som återigen verkar falla på eget grepp, säger författaren och journalisten Christer Isaksson, som har skrivit boken “I väntan på Mona Sahlin”.

Han tror att Mona Sahlins dagar som anlitad politiker nu är över.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet