Foto: SVT

Lodenius: Oroande samarbete mellan huliganer och extremister

Uppdaterad
Publicerad

Det är en speciell grupp män som misstänks vara inblandade i den senaste tidens attacker mot personer med utländsk bakgrund. Enligt polisen tillhör de våldsamma fobollsfirmor och är ett ”manligt brödraskap” fokuserat på gamla normer och värderingar. Nu samverkar de över gränserna.

– Det som är intressant är hur olika våldsorienterade miljöer hittar gemensamma beröringspunkter, och gör saker ihop, menar Anna-Lena Lodenius.

Det var i måndags som polisen grep en grupp män i närheten av ett asylboende i Nynäshamn . Med sig hade de påkar, knivar, järnrör och yxor. Alla utom en beskrivs som polska medborgare, och enligt uppgifter till SVT Nyheter har männen kopplingar till en fotbollsfirma i Polen.

Att det finns högerextremister bland huliganer är inget nytt, säger journalist Anna-Lena Lodenius, i SVT:s Gomorron Sverige. Hon har bevakat extrema rörelser under flera år och ser starka kopplingar mellan grupperna.

– Det har en lång historia. Att man går ut från fotbollsplanen till gatumiljö och samverkar med olika firmor i politiska frågor har man sett i andra europeiska länder, till exempel i Tyskland.

Huliganer trivs bra med extremister

Flera av de misstänkta männen i Nynäshamnsfallet bor och jobbar i Sverige, medan andra vistas här tillfälligt. Enligt polisen är tre av de anhållna också misstänkta för en misshandel som skedde i samband med en manifestation i Stockholm den 30 januari. Manifestationen, ”Folkets demonstration” beskrivs som en manifestation med främlingsfientliga förtecken.

– De flesta personer som ingår i en firmamiljö eller extrem våldsbejakande miljö trivs väldigt bra ihop, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare,

”De gråter inte”

Fredrik Gårdare jobbar vid polisen i Stockholm och är särskilt inriktad på organiserad brottslighet. Han har länge följt våldsamma fotbollsfirmor och tillägger att männen har en gemensam nämnare – ett manligt brödraskap fokuserat på gamla normer och värderingar.

– De är stora och starka. De gråter inte. De ska tåla att ta stryk. De dricker starköl, inte rosévin. De beskyddar kvinnor och barn och tar hand om sin fotbollsklubb och styr upp den på alla möjliga olika sätt.

Nytt läge – firmor organiserar tillsammans

Dagen före ”Folkets demonstration” drabbade ett hundratal maskerade män samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Målet var att hoppa på ensamkommande flyktingbarn, enligt polisen. Även här talas det om att flera av männen tillhör fotbollsfirmor. Att olika firmor går ihop mot en gemensam nämnare har aldrig tidigare förekommit i Sverige, enligt Fredrik Gårdare. 

– Organiserat så är det första gången, att ett flertal firmor går ihop och agerar tillsammans är nytt. Och att man angriper en viss grupp – främst gatuungdomar från Nordafrika.

Han tillägger:

– Det var ett hundratal på plats och vi har inte identifierat alla, så vi kan bara säga att det pekar på det. 

Kommer vi att se mer av det här i Sverige?

– Det som är intressant är hur olika våldsorienterade miljöer hittar gemensamma beröringspunkter, och gör saker ihop. Det är ingen som kan säga hur det kommer att gå, men jag blir oroad att de uppenbarligen kan göra saker tillsammans, säger Anna-Lena Lodenius, expert på extrema rörelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.