Foto: TT

Löfven anklagas för att vilja tysta debatten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill tysta debatten om partiets politiska inriktning. Det menar S-debattören Daniel Suhonen i en ny SVT-dokumentär om Socialdemokraterna.

Frågan om vinstuttag i välfärden har splittrat Socialdemokraterna. På partikongressen förra året nåddes en kompromiss mellan de partidistrikt som ville se ett stopp för vinstuttag och partistyrelsens mjukare linje.

”Gör inte om det”

Partiet väljer att skärpa kraven på företagen och vill att kommuner ska kunna stoppa nya friskolor. Det blir inget vinstförbud – men partiledaren Stefan Löfven är inte helt nöjd med den öppna debatten. Det menar i alla fall Daniel Suhonen, kongressombud och känd S-debattör.

Val 2014

– Jag mötte till och med Löfven på kongressfesten och han sade då ”bra jobbat, bra förhandlat. Men gör inte om det”, och då var han ganska vänlig sådär, säger Suhonen och fortsätter:

– Men när vi hade pratat i någon halv minut till sänkte han tonläget och spände ögonen i mig och sade ”nu får du ändå bestämma dig för om vi ska vinna valet eller inte”. Och sedan gick han. Och det där får man ändå tolka som att kongressen var en möjlighet att skärpa kritiken men nu ska man underordna sig och idédebatten ska ta paus, säger Suhonen.

Löfven förnekar anklagelserna

Stefan Löfven själv vill inte kännas vid Suhonens påstående.

– Det är fel, jag har aldrig uttryckt mig så. Utan det jag säger – oavsett vem jag pratar med – det är viktigt att ha en delaktighet och skapa diskussion. När vi sedan har fattat beslut måste jag acceptera att det är det här beslutet som gäller, säger han.

Men Stefan Löfven är van vid att partiet följer den väg han pekar ut.

– Om han säger vad han vill ha så gör partiet det, säger före detta partiledaren Mona Sahlin.

Se SVT:s dokumentär om Socialdemokraterna i SVT Play!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet