Foto: TT

Löfven avstår minnesdag i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Vare sig statsminister Stefan Löfven eller någon annan svensk minister kommer att åka Moskva för att fira 70-årsdagen av andra världskrigets slut. Skälet är Rysslands agerande i Ukraina.

Liksom grannländerna Norge och Finland kommer Sverige i stället att representeras av ambassöderna i Moskva.

SVT har sökt statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström men ingen av dem är tillgänglig för en kommentar.

Ryssland firar krigsslutet

Enligt Anne Ekberg, statsminister Stefan Löfvens pressekreterare, är det Rysslands agerande i Ukraina som gör att ingen svensk minister kommer att vara på plats den 9 maj då Sovjetunionens seger över Nazityskland högtidlighålls på Röda torget i Moskva.

Detta innebär dock inte någon nedvärdering av de ryska insatserna i kriget mot nazismen, understryker Anne Ekberg.

– Vi hyser den största respekt för de enorma ryska uppoffringarna under andra världskriget. Det agerande vi ser från dagens Ryssland gentemot Ukraina gör det dock svårt för regeringen att delta på hög nivå vid en militärparad i Moskva, säger hon till SVT.

En rad andra europeiska länder har tidigare beslutat att inte skicka ministrar till firandet.

I Europa ses den 8 maj som årsdagen för Hitlertysklands kapitulation 1945 men eftersom klockan då hade hunnit passera midnatt i Ryssland firar landet en dag senare. I år är det 70 år sedan krigsslutet, varför högtidligheterna blir mer omfattande än vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland firar krigsslutet

Mer i ämnet