Löfvens dream team: Springsteen, Damon och Vikander. Foto: TT

Löfven bad superstjärnor om hjälp med sitt nya projekt – fick nobben av alla

Uppdaterad
Publicerad

Bruce Springsteen, Matt Damon, Meryl Streep, Alicia Vikander – statsministern siktade mot stjärnorna, bokstavligt talat, när han bad om hjälp med sitt nya prestigeprojekt Global Deal. Stjärnorna var mindre imponerade, och ignorerade Löfven totalt.

”Som en stor beundrare av både dina insatser på vita duken och ditt sociala engagemang, är det en sann glädje att skriva till dig”, skrev Stefan Löfven i brev som skickades bland annat till världsstjärnorna Alicia Vikander, Matt Damon, Bruce Springsteen och Meryl Streep.

Statsministern ville ha draghjälp och skänka stjärnglans till hans nya projekt Global Deal, som är tänkt som ett globalt handslag mellan arbetstagare och arbetsgivare, och skulle verka för bättre villkor, jämställdhet och säkerhet. Allt detta skulle presenteras i FN-huset i New York.

Nästan inga har ens svarat

Tyvärr verkar det som att statministern hade siktat lite för högt, då han nobbades av alla som han frågat. Hittills har bara en ens bemödat sig att svara, Meryl Streeps representant, som tackade nej.

Ointresse från företagen

Ett stort antal företag fick också frågan av Löfven, men även där var entusiasmen sval. Volvo, SKF, Axel Johnsson AB, Skanska, Coca-Cola, Ford och Stora Enso har hittills tackat nej till att medverka.

USA:s vicepresident Joe Biden besökte nyligen Sverige och träffade Löfven, och lovordade då projektet. Sedan lät Biden dock meddela att han själv inte kommer att närvara på Löfvens presentation i FN-huset.

Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist-Dahlin skriver i ett sms till Expressen att de fortfarande hoppas på några positiva svar från de tillfrågade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.