Stefan Löfven. Foto: TT

Löfven: Det är upprörande

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig sent på fredagskvällen om Alliansens besked att de bryter decemberöverenskommelsen.

”Det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna”, säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Stefan Löfven har under lång tid sträckt ut händer till allianspartierna, främst Centerpartiet och Folkpartiet, och han hoppas fortfarande på ett samarbete över blockgränsen, trots att allianspartierna på fredagen meddelade att de hoppar av överenskommelsen efter att Kristdemokraterna på sitt riksting röstat för att bryta med regeringen.

”Det har hela tiden bara funnits två alternativ till Decemberöverenskommelsen, blocköverskridande samarbete eller att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.”, säger han i den skrivna kommentaren.

DÖ upphävd

Även Löfvens regeringskollegor i Miljöpartiet hoppas på ett fortsatt samarbete över blockgränsen trots den brutna överenskommelsen. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har även de skickat ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT där de tycker att dagens besked skapar frågetecken.

”Men det skapar också möjligheter för det som Sverige behöver – mer politiskt samarbete över de gamla blockgränserna”, säger de i ett skriftligt uttalande till TT.

”Vi ser fram mot en höst där vi kommer att söka breda samarbeten i centrala och avgörande frågor.”

Får igenom höstens budget

Regeringen kommer nu under hösten att få igenom regeringens budget då allianspartierna har meddelat att de kommer att rösta på sina egna respektive budgetar. Från och med i vår är det dock helt öppet om alliansen ska lägga fram en gemensam budget, något som skulle kunna leda till att regeringens budget faller och i en förlängning betyder nyval.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein tror dock inte på ett nyval den närmaste tiden.

– Som läget är nu är det bara Sverigedemokraterna som har något intresse av det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet