Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt tal i FN. Foto: Scanpix

Löfven i FN: Alla ska kunna strejka

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i FN-skrapan i dag om att rätten till att organisera, förhandla och strejka borde finnas överallt.

Statsminister Stefan Löfven intog talarstolen i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) i New York i dag. Den gamle Metallbasen verkade bekväm när han talade om anständiga arbetsvillkor och påminde om fabrikstragedin i Dhaka i Bangladesh.

– Det finns möjligheter här som vi inte har råd att förlora.

Gemensamt ansvar

Löfven understryker att förbättrade arbetsvillkor är ett gemensamt ansvar, att globalisering har öppnat världen. Och att rätten att organisera, förhandla och strejka borde finnas överallt.

– Två miljoner människor dör när de arbetar varje år.

Statsministern kampanjar för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd genom att träffa ett stort antal viktiga FN-ambassadörer i New York. Han har fått draghjälp av partikamraten Jan Eliasson, FN:s biträdande generalsekreterare, som kort innan Löfvens tal konstaterat att världen är fast i en arbetslöshetskris, där främst de unga bär bördan.

Löfven har mottagning

Statsministern landade i USA i går och åkte då till Boston på inbjudan av Kerry Kennedy, dotter till den mördade Robert F Kennedy som var justitieminister, presidentbror och New York-senator på 1960-talet. Skälet var invigningen av ”Edward M Kennedy Institute for the United States Senate”, ett utbildningscenter regeringen uppkallat efter den demokratiske senatorn. Edward ”Ted” Kennedy var lillebror till Robert F Kennedy och president John F Kennedy, och hade när han avled 2009 suttit i senaten i nästan 47 år. Drygt 800 gäster deltog vid galamiddagen i Boston, bland dem guvernörer och senatorer.

Även i kväll blir det festligheter. Då står statsministern värd för en mottagning som bland annat hålls med anledning av att en ny expertpanel har börjat arbeta med att utreda den legendariske, svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död vid en flygkrasch 1961 i nuvarande Zambia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.