Stefan Löfven (S) är inte oroad över att Ryssland har placerat ett robotsystem, som är möjligt att utrusta med kärnstridsspetsar, vid Östersjön. Foto: TT

Löfven inte oroad av ryska robotar

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands placering av robotsystemet Iskander vid Östersjön kommer att leda till åtgärder av den svenska militären.

I nuläget finns dock inget omedelbart förestående hot mot Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

I en intervju i söndagens Agenda på SVT sade överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén att Rysslands förflyttning av robotsystemet Iskander, som är möjligt att utrusta med kärnstridsspetsar, till den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön kommer att leda till att Sverige exempelvis ser över spridningen av svenska flygstridskrafter.

Sämre läge

– Vi har sett över tid att det säkerhetspolitiska läget har försämrats och det har vi gett uttryck för, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är därför vi också ökar vår egen militära förmåga och det är därför vi ökar antalet bilaterala samarbeten militärt. Vi ska stärka oss själva, fortsätter Löfven, som precis som ÖB påpekar att förflyttningen av robotarna inte är någon överraskning.

Robotarna ska ha en räckvidd på 40 mil och kan nå sydöstra Sverige, inklusive Gotland, och upp mot huvudstadsområdet, enligt Bydén. Under hösten har trupper placerats på Gotland för att trygga en permanent militär närvaro på ön. Något ”omedelbart förestående hot mot Sverige” finns dock inte, säger Stefan Löfven.

– Vi måste kunna balansera detta – att å ena sidan se att vi har den här utvecklingen över tid och den måste vi förhålla oss till. Men vi ska inte heller låta folk tro att vi har något omedelbart förestående hot mot oss, det har vi inte. Vi stärker vår militära förmåga för att vi ska kunna förebygga, säger Löfven.

Gotländsk oro

Bydén uppgav även i intervjun att försvaret ”i grund och botten” inte välkomnar att Slite hamn på Gotland nyttjas när arbetet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 inleds.

– Försvaret ger uttryck för hur de ser på den här situationen. Det är en av de instanser vi ska lyssna till när vi tittar på detta. Det är klart att det svenska säkerhetspolitiska intresset är en faktor som vi kommer att gå igenom och analysera. Men jag har inget besked att ge i det här skedet, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.