Foto: TT

Löfven kritiserar privata bolag

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot privata bolag som skor sig på flyktingkrisen.

– Det finns absolut en samhällsmoral i detta, säger Löfven till Dagens Nyheter.

– Budskapet är: Tänk efter. Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60 000 kronor i hyra för en lägenhet? undrar han och uppmanar dem som tar ut så stora summor att fundera på om det känns bra när de ser sig själva i spegeln.

Bakgrunden till Löfvens kritik är medias rapportering om att svenska kommuner kan få betala över 60 000 kronor i månaden för att hysa ensamkommande flyktingbarn i utslussningslägenheter.

– Det finns absolut en samhällsmoral i detta, säger Löfven till DN.

– Vi är inte bara en samling människor på samma geografiska yta. Samhällsmoralen är kittet i samhället. Jag har skyldigheter gentemot det gemensamma. Jag måste bidra och göra mitt, men då har jag också rättigheter. Det är det som bygger Sverige starkt.

Samarbete nödvändigt

Löfven säger att han har förståelse för människors oro, men att Sverige klarar att ta hand om de flyktingar som kommer.

– Ja, vi gör det. Om EU tar sitt ansvar tillsammans. Om i Sverige alla kommuner tar sitt ansvar tillsammans. Om vi samarbetar. Det görs fantastiska insatser i dag. När vi hjälps åt, då klarar vi mycket, säger han.

Fakta: Prislista utslussningslägenheter

Aleris: 60 600 kr/månad (2 020 kr/dygn)

Positivum: 53 700 kr/månad (1 790 kr/dygn)

Individia: 68 850 kr/månad (2 295 kr/dygn)

Pris per person och månad. Dygnspris inom parentes.

Ett ensamkommande barn får bo kvar på hvb-hem fram till 21 års ålder. Från 18 års ålder får han eller hon hitta ett eget boende. För att underlätta övergångenkan kommunen stå för boendet i en utslussningslägenhet, även kallad träningslägenhet. Lägenheten blir den första egna bostaden efter boende på till exempel ett hvb-hem. Boendet kan ske i kombination med öppenvård och den boende kan ha en coach som ska underlätta för personen att komma ut i samhället.

Källa: Svd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.