Foto: TT

Löfven om mejlutskicken: ”Logisk hantering”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kunde SVT Nyheter avslöja att regeringskansliet genom mejl och telefonsamtal försökte skaffa sig en bild av IT-driften på svenska myndigheter.

– Jag tycker det är en ganska logisk hantering, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Förra veckan kontaktades flera stora svenska myndigheter av regeringskansliet med frågor om de outsourcat sin IT-drift.  Bland myndigheterna som kontaktades finns Skolverket och Försäkringskassan.  

– Det är väl rätt naturligt efter det som har hänt att respektive departement kollar av med sina myndigheter, säger Stefan Löfven (S). Vi har haft ett antal år av outsourcing-filosofi i svensk politik, som har varit skadlig vill jag påstå.

IT-skandalen

TV: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Statsminister Stefan Löfven säger också att riklinjerna för outsourcing måste ses över.

– Den förra regeringen beslutade om det här som en strategi men gick aldrig igenom vilka riktlinjer vi ska ha för outsourcing. Nu har vi ett antal situationer som vi måste ta tag i och bena ut helt enkelt, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Personuppgifter läckte från outsourcad myndighetsdata redan 2012

”Vi ska ta vårt ansvar”

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten är två av de sex myndigheter som kontaktats av tjänstemän på regeringskansliet med frågor om de outsourcat sin IT-drift.

Har vi varit naiva när det gäller IT-frågor i Sverige?

– Ja, jag menar det. Det är viktigt att vi ser över vad som har hänt i den här situationen, vår regering, vi ska ta vårt ansvar för vårt handlande

LÄS MER: Läkarintyg hanteras av utländsk icke-säkerhetsklassad personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet