Löfven: Inte tufft att bränna bilar

Uppdaterad
Publicerad

I sitt årliga sommartal i Vasaparken i Stockholm talade statsminister Stefan Löfven (S) om händelserna som präglat sommaren, bland annat de uppmärksammade sexuella trakasserierna vid festivaler. Han sade att män och pojkar nu måste tala allvar. – Manligt beteende är att behandla kvinnor och flickor med respekt och värme.

”Vad det är som händer? Vart är världen är på väg?” frågar sig många enligt statsministern.

Han nämnde bilbränderna under sommaren.

– Det finns de som tycker det är tufft att bränna bilar. Men det är det inte. Det är tufft att stoppa dem som tänder eld på bilar. Där har vi en uppgift, sade Löfven.

Hatfylld debatt

Enligt Stefan Löfven ser vi på olika håll en allt hårdare och mer hatfylld politisk debatt. Han nämnde bland annat kampanjen i Storbritannien inför folkomröstningen om EU men även tonläget och argumenten i presidentvalskampanjen i USA.

Han menar att den otrygghet många känner kanaliseras i hat mot folkgrupper och mot frihandel och internationellt samarbete.

– Trygghet skapas inte med isolering, hat och misstro. Trygghet skapar vi tillsammans, underströk Löfven.

– Det är inte vägen framåt att söka de enkla lösningarna och tro på den som säger: ”Jag, bara jag, kan lösa detta.”

I stället underströk Löfven att det är samarbete som är vägen framåt.

– Mitt svar är samarbete: här hemma, i EU och globalt.

I det sammanhanget sade statsministern också att han på fredag åker till Tyskland för ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och regeringscheferna i Nederländerna, Finland och Danmark.

Flyktingkrisen

Löfven pratade även om flyktingkrisen.

– Fler länder måste ta ansvar för människorna som flyr. Inget land klarar det på egen hand men tillsammans kan vi klara det.

EU måste klara av att samordna reglerna för hur flyktingarna som söker sig till Europa ska tas emot, menade Löfven.

Statsministern sade också att det nu när dags att bygga ett ”socialt Europa”. Han berättade att han bjudit in till ett ”socialt toppmöte” i Sverige nästa år.

Samarbete mot högerextremism

S-ledaren hyllade också samarbetet i riksdagen och de blocköverskridande överenskommelserna som gjorts, bland annat om migrationen, betygen, energipolitiken och vapenexporten.

– Vi gör det bland annat för att vi inte tänker ge ett högerextremt parti med rasistiska företrädare inflytande, sade Löfven.

Hård kritik mot de borgerliga

Efter att ha hyllat samarbetet gick statsministern hårt åt de borgerliga partiernas politik. Han sade att varje gång Socialdemokraterna tagit över regeringsmakten efter en borgerlig regering har de offentliga finanserna visat underskott.

– Nu är det inte skattesänkningar som gäller. Nu gäller samhällsbygge. Den svenska modellen ska inte avvecklas, den ska utvecklas, slog Löfven fast.

Satsning på skola och lärare

När han talade om de investeringar som regeringen vill genomföra lyfte han särskilt fram skolan.

– Vi måste minska byråkratin så att lärarna kan se barnen bakom alla blanketter, vi måste få bort stöket, det som stör lektionerna, och vi ska stoppa vinstjakten från oseriösa aktörer.

– Regeringen har lagt fram ett stort reformprogram för skolan. Det omfattar mer än åtta miljarder kronor per år.

Tidigare i dag presenterade Stefan Löfven, tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), en satsning som ska ge tusentals nya lärare.

– Till hösten kommer det resurser till ytterligare 3.000 utbildningsplatser, sade Stefan Löfven i Vasaparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.