Foto: TT

Löfven tar beskedet med sorg

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död ”med sorg och bestörtning”, skriver han i en kommentar.

Han skriver att hon var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet.

”Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse.”

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Han skriver att hon ”var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras”.

I pressuttalandet tilläger han även: ”Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats.”

Utrikesminister Margot Wallström (S) twittrade under natten: ”Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet