Foto: SVT/TT

Persson: ”MP bedriver pubertal trofépolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket märkligt att Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet blivit ett rött skynke för de borgerliga partierna, säger Göran Persson (S), tidigare statsminister. Men det menar han beror på att MP bedriver ”pubertal trofépolitik”.

I en intervju i Agenda utvecklar Göran Persson sin syn på dagens politiska läge där Sverige står inför ett nyval för första gången sedan 1958. Han ser en möjlighet till nya samarbeten.

Vad oroar dig i det politiska läget?

Decemberöverenskommelsen

– Det som oroar mig är om dagens situation hade fortsatt. Nyvalet är något slags rening som kommer att ge både Socialdemokraterna och Moderaterna möjlighet att gå in i nya typer av konstellationer. Vi behöver ha en ny syn på blockpolitiken.

Hur ska man agera praktiskt? Om man har en budget med sig in i ett val?

– Man blåser upp budgeten till sådan våldsam betydelse. Den gäller för det första i ett år. Det finns en överenskommelse med Miljöpartiet som också har varit partner till den tidigare borgerliga regeringen, och som nu plötsligt beskrivs som något som ingen kan ta i. Det är mycket märkligt, säger Göran Persson.

”MP ett rött skynke”

Tror du att Stefan Löfven hellre hade velat samarbeta med något eller några borgerliga partier än med Miljöpartiet?

– Det tror jag kanske inte. Men han gjorde ju direkt efter valet en väldigt skarp markering mot Vänsterpartiet. Jag tror aldrig han trodde att Miljöpartiet skulle vara ett rött skynke för de borgerliga, som klarade förra mandatperioden genom ett samarbete med Miljöpartiet. Det kom nog som en överraskning, säger Göran Persson och fortsätter:

– Det som gjorde att det utlöstes var de här troféfrågorna som Miljöpartiet släpar runt på och som inte är praktiskt politik.

Som till exempel?

– Stoppa Förbifarten, stänga Bromma eller avveckla ett kärnkraftverk. Den där typen av pubertal trofépolitik. Nackdelen är att motståndarna kan erövra trofén, vilket de gjorde och därmed blev Förbifarten och Bromma ett argument mot Miljöpartiet och därmed också mot Stefan Löfven. Även om Löfven alltid har varit för Förbifarten!

Vill se en bred inbjudan till samarbete

Han menar att politikerna måste prata om vad som kommer efter den här budgeten.

– I politik är det initiativet som gäller. Vilka frågor ska vi lösa under mandatperioden? Vad kräver ett brett samförstånd? Var vill vi bjuda in andra att vara med? säger han och nämner bland annat skatterna, försvaret, kommunindelningen och klimatfrågan som frågor som kan finnas finnas med i en sådan bred inbjudan. Och så menar han att riksdagspartierna bör ta ett ”stort feministiskt initiativ”.

– Varför inte också lägga till en stor landsbygdssatning?

Göran Persson menar att S-ledaren Stefan Löfvens inviter till Folkpartiet och Centerpartiet är ”lite märkliga”. Dels för att Alliansen just nu saknar ledare i väntan på att Anna Kinberg Batra ska väljas till ny partiledare för Moderaterna. Dels för att C och FP inte längre är mittenpartier utan ligger till höger om Moderaterna, enligt Persson.

Han tror att Moderaterna och Socialdemokraterna ”kommer att finna varandra under den period som ligger framöver”. Det borde gå att hitta exempelvis en uppgörelse om skatterna eller föra ett samtal om hur försvaret ska se ut, säger han.

– Och då kommer Folkpartiet och Centerpartiet att följa med, säger Persson.

Kan offra traineeplatserna

Borde Stefan Löfven offra till exempel traineeplatserna, som Alliansen är väldigt kritisk till, för att komma överens?

– Ja det är klart. Vem tror något annat? Traineeplatser är viktigt för att bekämpa ungdomsarbetslösheten men det är inte det enda man kan göra mot den. Kan vi finna varandra i en uppgörelse om ett rejält program för att hantera det problemet och det betyder att man måste släppa på traineeplatserna – varje erfaren och mogen politiker går ju in ett sådant samtal.

Ska den kommande valrörelsen bedrivas som en vanlig valrörelse med skarpa motsättningar, för att sedan, kort efter valnatten, ska man sätta sig ner och dricka kaffe och komma överens? Är det den bästa vägen framåt?

– Man får tänka sig lite för så att man inte blir alltför hård i sina omdömen. Men också vara väldigt rädd för att lägga band på sig själv. Politik måste få vara känslor! Politik är engagemang och politik är konflikt. Politik är som livet självt när det är bäst! Och livet är bäst när vi vågar, och det måste vi ju. Sedan, när vi talat om vad vi vill och det blivit avdömt av väljarna, då ska man se nästa fas i den politiska utvecklingen. Och den är: Vad är möjligt? Vad kan jag göra?

”Alliansen vill göra upp med Löfven”

Ser du framför dig en avslutande partiledardebatt där Stefan Löfven står bredvid Miljöpartiet och Vänsterpartiet och angriper Alliansen?

– Ja det är väl inget problem.

Men egentligen vill han göra upp med Alliansen? Ska man se det så?

– Inte bara det, utan Alliansen vill göra upp med honom. De har ju precis samma bekymmer som Löfven. Ingen av dem som går ut från den här valrörelsen kan efteråt säga att nu fortsätter vi precis som förut. Därför att nyvalsmöjligheten är därmed uttömd. Nu får de ta ansvar fullt ut för den riksdag som väljarna har skapat. Det är inget dåligt läge, slår Göran Persson fast.

”Ingen ska tveka om SD:s rötter”

Han kommenterar också i intervjun att både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson kallat Sverigedemokraterna ett nyfascistiskt parti.

– Jag tror säkert att om man tittar på det partiet hittar man företrädare som man gott och väl kan kalla nyfascister. Alla är naturligtvis inte det. Hur man ska etikettera hela partiet kan man diskutera. Men ingen ska tveka om vilka rötter detta parti har. Och varifrån de hämtde sin första kraft när de startade rörelsen. Det är tyvärr i de kretsarna som Stefan Löfven och Magdalena Andersson har beskrivit.

Är det taktiskt bra att beskriva dem på det sättet?

– Ibland får politik vara mer än taktik. Det måste också vara känsla. Och jag tror det är en äkta avsky de känner inför detta att man gör skillnad på folk och är beredda att dra ut på stan med järnrör och allt sådant. Inför det måste man få säga sitt hjärtas mening. Alla statsvetare kanske inte älskar det, men de har aldrig formulerat politiken.

Agenda sänds i kväll kl 22.00 i SVT2. OBS tillfälligt ändrad sändningstid pga Musikhjälpen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet