Foto: SVT

Löfven: Vi är i det här tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter partiöverläggningarna om svensk flyktingpolitik intervjuades statsminister Stefan Löfven (S) i SVT:s Aktuellt. Men han kom inte med några konkreta besked om säkrare vägar för flyktingar att ta sig till Europa. – Det som är uppgiften nu är att få till att fler EU-länder tar sitt ansvar vilket vi även är överens om, säger han.

På torsdagskvällen hade statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in till ett informationsmöte om hur den akuta flyktingkrisen i Europa ska hanteras.

– Jag uppfattar att vi har ett bra stöd för att fler EU-länder ska göra sitt, säger Löfven i Aktuellt.

#flykt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor höll med om att man var överens men efterlyste mer konkreta förslag.

– Vi var totalt eniga om att alla länder inom EU måste ta större ansvar för flyktingsituationen. Däremot konstaterar jag att regeringen helt saknar en plan för hur man ska sätta press på andra länder att göra det, sa Kristdemokraternas Ebba Bush Thor.

Ska lösa det tillsammans

Den senaste tiden har Stefan Löfven dels listat 10 punkter på hur EU bör reformera sin flyktingpolitik, och dessutom talat väldigt engagerat om att Europa inte ska stänga ute flyktingar.

– Nu måste vi bestämma oss vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa tar emot flyktingar. Mitt Europa bygger inte murar, sa Löfven i en manifestation på Medborgarplatsen förra lördagen.

Och även i Aktuellt förklarade han hur viktigt han tycker att ett solidariskt Europa är.

– Vi har i dag en humanitär katastrof och runt en miljon som söker sig till Europa. Vi är i det här tillsammans och därför ska vi lösa det här tillsammans, säger Löfven.

Större mandat till UNHCR

Men under Aktuellt kunde han ändå inte ge konkreta förslag på hur det ska bli lättare för flyktingar att ta sig till Europa på ett säkrare sätt. Humanitära visum är inte något som man tittar på just nu.

Löfven sade även att UNHCR ska få ett större mandat på plats i krisområdet i hanteringen av de så kallade kvotflyktingarna, men exakt hur det ska fungera förklarade han inte.

– Det som är uppgiften nu är att få till att fler EU-länder tar sitt ansvar, vilket vi även är överens om med de andra partierna.

Hur många flyktingar kan Sverige ta emot?

– Jag har inget sådant svar, alla som kommer hit kommer få sin sak prövad. Har man asylskäl kommer man få asyl, säger Stefan Löfven.

Han fick även förklara varför inte SD bjudits in till partiöverläggningarna.

– De har ett helt annat perspektiv, de vill inte ha de här lösningarna som vi arbetar för.

Löfvens tio punkter – så vill Sverige reformera EU:s flyktingpolitik

1. EU ska inrätta en permanent och tvingade omfördelningsmekanism vid katastrofer

2. EU ska fortsätta att prioritera att rädda liv

3. Samtliga medlemsländer i EU ska ta sitt ansvar för att upprätthålla EU:s yttre gräns och leva upp till asylreglerna

4. EU:s asyl- och gränsmyndigheter ska förstärkas

5. EU ska fortsätta att bekämpa människosmugglarna

6. EU ska få tillstånd ett effektivt och humant återvändande (för personer som inte fått rätt att stanna i ett land de sökt asyl i) och enas om ett program för återvändande

7. EU ska skyndsamt enas om ett system med 'säkra länder'

8. EU ska kraftigt öka antalet kvotflyktingar till uppemot 100.000

9. EU-kommissionen ska föreslå fler lagliga vägar in i EU

10. EU ska föra en mer aktiv utrikes- och biståndspolitik för att hjälpa människor på plats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet