Foto: TT

Löfven vill ha mer disciplin i skolan

Publicerad

Ordning, disciplin och moral. Ord som oftare förknippas med den tidigare utbildningsministern Jan Björklund (FP) yttras nu av statsminister Stefan Löfven (S) i ett utspel inför Socialdemokraternas partikongress som inleds i dag.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Löfven att det krävs en attitydförändring för att komma till rätta med svensk skolas sjunkande resultat.

– Generellt sett behöver vi få upp lite mer disciplin och ordning. Både elever och föräldrar måste tänka till.

”Vi får skärpa till oss”

Fler behöver studera för att Sverige ska stå sig i den internationella konkurrensen, menar Löfven. Han säger också att alla måste ta sitt ansvar för att utbilda sig inom områden där det faktiskt finns jobb.

– Det här handlar om vanlig enkel moral. Att jag har rättigheter som jag kan kräva men att jag faktiskt får göra min plikt också. Det är rätt logiskt och enkelt – nu får vi skärpa till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.