Foto: SVT

”Löfvens Saudiresa är en pr-tripp för näringslivet”

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern får kritik från politiker från olika håll för sin resa till Saudiarabien.

En pr-tripp för näringslivet, anser Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson som vill se att Stefan Löfven erkänner landet som en diktatur innan utresan. Annars hotar hon med en KU-anmälan.

Liberalernas Birgitta Ohlsson menar att besöket är en pr-resa för näringslivet som Saudiarabien kan ta poäng på. Hon säger att det är rimligt att ha kontakter med alla länder när man ska in i säkerhetsrådet, men hon förväntar sig att Löfven tar upp förtrycket i landet.

– Det är en förutsättning för att åka till en av världens grymmaste diktaturer, som dagligen kränker människor, säger Ohlsson och vill att Löfven begär att den fängslade bloggaren Raif Badawi släpps.

– Det har Kanadas regering gjort och han riskerar för övrigt att få nya piskrapp och tortyr under den tid Löfven är på plats, säger Ohlsson som också anser att statsministern bör ge sitt stöd åt de tusentals kvinnor som samlat in namn för att ge kvinnor lika medborgerliga rättigheter.

Det vore ynkligt, anser hon, om en svensk statsminister i en feministisk regering med en feministisk utrikespolitik inte talar klarspråk.

Kan komma att KU-anmäla

I kvällens Aktuellt gav Birgitta Olsson beskedet att om inte Stefan Löfven erkänner landet som en diktatur innan han reser, kommer hon att lämna in en KU-anmälan.

– Jag vill inte ha ett tillstånd som för 20 år sedan där Göran Persson som då berömde Kina för deras politiska stabilitet. Om inte statsminister Stefan Löfven är tydlig och säger att Saudiarabien är en diktatur innan han reser och om han inte är tydlig på plats med att landet är en diktatur, då kommer jag att lämna in en KU-anmälan, säger hon.

Bildt försvarar resan

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) håller inte med Birgitta Ohlsson (L) om att statsministerns resa till Saudiarabien är en pr-resa för näringslivet.

– Jag instämmer inte i det. Sverige har tagit på sig en mycket viktig roll att vi ska sitta i FN:s säkerhetsråd och då ska vi kunna ha en dialog med de viktigaste aktörerna och Saudiarabien är en sådan, säger hon till TT.

Att ta upp frågor om demokrati och mänskliga rättigheter anser hon vara en självklarhet.

– Vi är väldigt tydliga med att demokrati och mänskliga rättigheter är en förutsättning för utveckling och en hållbar värld, säger Lövin.

Partivännen Carl Schlyter (MP) säger att Saudiarabien uppfyller alla kriterier för länder som Sverige inte ska sälja vapen till.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) försvarar Stefan Löfvens resa till Saudiarabien.

”Det är viktigt och bra med dialog och kontakter. Jag var i Saudiarabien såväl som stats- som utrikesminister”, skriver han i ett svar på Twitter till TT.

Resan provocerar

Vänsterpartiets Hans Linde, ser resan som provocerande. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar om förtryck, saudiernas roll i kriget i Jemen men också om framtiden för den svenska vapenexporten till landet.

– Jag önskar ju att Sveriges regering ska sätta ner foten och säga att vi kommer att avsluta vapenexporten till diktaturer som Saudiarabien.

Och att dessa punkter kommer att finnas med under statministerns besök vill Sjöstedt att Löfven redogör för, både före och efter resan.

– Det är det enda rimliga om man vill ha en trovärdig utrikespolitik.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, uppfattar resan som ett led i S försök att laga relationerna. På frågan om vad hon anser att Löfven bör ta upp säger hon:

– Syrien och hela den frågan. Sedan vet vi att det pågår en konflikt i Jemen, ställa frågor kring det och Saudis roll. Och sedan självklart lyfta de stora problem och brister som finns kring respekten för de mänskliga rättigheterna.

– När man förtjänar kritik ska man få det. Samtidigt är det bra att ha en relation så att man kan tala om både svåra och andra frågor. Sveriges roll är att kunna prata med alla, säger Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.