Jan Björklund när loggan presenterades: ”Den är här nu”. Foto: SVT

”Loggan ska återspegla partiets politik”

Uppdaterad
Publicerad

Twitter svallar över av penisskämt i fråga om Liberalernas nya logotyp. Partiet och de grafiska formgivare som tagit fram logotypen medger att de själva också dragit paralleller till mannens könsorgan redan innan logotypen avtäcktes under söndagen på partiets riksmöte.

Bakom Liberalernas nya logotyp ligger en lång arbetsprocess. I och med namnbytet i höstas drog partiet igång en idétävling och startade ett samarbete med en designskola för att få goda inspel under arbetet med att ömsa skinn.

Det blev till sist de grafiska formgivarna Göran Bok och Bo Lundberg som fick i uppdrag att ta fram ny logotyp och grafisk profil.

– Det är ett långt arbete vi haft för att hitta en symbol som ska återspegla partiet och dess politik, säger Göran Bok.

”Ett varmt och mjukt L”

Partiet skriver i ett pressmeddelande att blåklinten – blomman som finns med i den gamla Folkparti-logotypen – har varit en central utgångspunkt i arbetet. Och ur detta har fantasin sedan rest sig.  

– Ett ”L” som är mjukt och varmt, säger Göran Bok.

Vad säger du om kritiken mot logotypen, att den skulle symbolisera en penis?

– Vi visste att det skulle komma associationer, men inte i den omfattningen, säger Göran Bok och tillägger att det är glädjande att den nya logotypen väcker intresse:

– Det ska inte vara ett vanligt tråkigt ”L”, utan ett ”L” med karaktär.

”Symboliserar det vi är”

Partiets presschef Elin Boberg medger att man inom partiet också sett penis-associationen under överläggningarnas gång.

– Vi har skrattat någon gång också. Men det handlar också om vad betraktaren väljer att se. Vi hoppas att detta ska bli en tydlig symbol som symboliserar det vi är, kommenterar hon och säger att det inte är aktuellt att tänka om trots peniskritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.