Foto: Privat/TT

”Vi närmar oss en större järnvägsolycka i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Björkdal har arbetat som lokförare i nio år, och har under den tiden märkt en gradvis försämring av spåren. Efter att han filmade spårets dåliga tillstånd och postade på Facebook har hans varnande inlägg setts av tiotusentals. – Vi närmar oss en större järnvägsolycka som kommer kräva dödsoffer, säger han till SVT Nyheter.

I filmen som lokföraren Peter Björkdal på måndagen lade upp på Facebook visar han hur illa ställt det är med många av de svenska tågspåren; med ruttna slipers och lösa rälsspikar. Hans film har nu setts nästan 400.000 gånger.

”Närmar oss större järnvägsolycka i Sverige”

– Antingen så väljer Trafikverket att sänka hastigheten på banan, men då blir det inte trafikerbart för våran del – det tar för lång tid att ta sig fram, och det går inte att ta sig upp för vissa backar i låg fart med våra tunga tåg. Men gör man inte det så riskerar man en urspårning. Vi närmar oss en större järnvägsolycka i Sverige som kommer kräva dödsoffer, det är ställt bortom allt tvivel, säger Peter till SVT Nyheter.

SVT granskar järnvägen

Sträckan på filmen är den mellan Eksjö och Hultsfred i Småland, där persontrafiken avvecklades december 2014.

– Det är alldeles uppenbart att man sedan dess dragit ned på ambitionsnivån. Rälsen är oerhört sliten på många ställen.

”Det värsta jag varit med om”

Peter har varit med om flera obehagliga upplevelser.

– I somras, en bit efter Hultsfred, så blir det hela havet stormar; det gungar och svajar och slår. Det är tillåtet att köra i 80 kilometer i timmen där, men av ren självbevarelsedrift så sänkte vi hastigheten till 60 kilometer i timmen. Plötsligt small det till, och hela loket reste sig bokstavligt upp, och landade sen på spåret igen. Det var det värsta jag varit med om. Hade vi kört 80 kilometer i timmen, som det var meningen, då hade vi spårat ut.

Trafikverket kommenterade filmen

Filmen var ursprungligen främst tänkt för Peters kollegor, men han tipsades även att posta den på Trafikverkets Facebooksida. Där fick han svar från Trafikverkets kundtjänst.

”För oss och säkert inte för dig heller, är det ingen nyhet att järnvägen i Sverige är sliten och har ett stort behov av underhåll. Under många år satsades inte tillräckligt för att järnvägen skulle behålla det skick den byggdes för samtidigt som trafiken på de svenska spåren ökade mer än beräknat. Därför har vi nu på många platser en sliten bana och vi vet att det kan se ut precis så som du visar på din film”, skriver de.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat är över 120 mil räls på den svenska järnvägen i undermåligt skick och håller på att spricka sönder. Sliprarna som faller i sär har godkänts i Trafikverkets säkerhetsbesiktning.

”Förödande för vår konkurrenskraft”

Peter påpekar också tågspårens viktiga funktion för den svenska industrin, och hur miljövänligt godståget är.

– Godstrafiken är inte betjänt av nya höghastighetsjärnvägar. Vi behöver robusta banor där vi kan köra våra långa tunga tåg. Det är förödande för vår konkurrenskraft när spåren inte går att lita på. Vi kör varor från tung svensk industri i ena ändan, till tung svensk industri i andra ändan. Dessutom hinner tåget köra 900 mil när lastbilen kör två mil med samma koldioxidutsläpp. En monumental skillnad således.

Filmens genomslagskraft och popularitet förvånade honom.

– Det här har tagit proportioner som jag inte alls räknat med, men jag hoppas att det kan väcka lite tankar hos de styrande, avslutar Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet