Foto: TT

Lööf: Söder en unik banbrytare

Uppdaterad
Publicerad

”En av mina stora förebilder och en sann pionjär”. Så beskriver Centerpartiets ledare Annie Lööf sin föregångare Karin Söder.  

Annie Lööf nåddes av beskedet att Karin Söder gått bort för några dagar sedan.

– Det var med stor sorg och saknad jag tog emot beskedet. Hon var en av mina stora förebilder. Hon var en unik banbrytare, en förebild i svensk politisk historia. En sann pionjär som både vitaliserade politiken och samhället, säger hon till SVT Nyheter.

”Har krossat många glastak”

Karin Söder var den första kvinnliga partiledaren i svensk politik. Hon var Sveriges första kvinnliga utrikesminister och den första kvinnan som var chef för Socialdepartementet.

– Hon har krossat många glastak och på det sättet skapat möjligheter för många ledande kvinnor efter henne, säger Annie Lööf.

Hon berättar att Karin Söder fortsatte att intressera sig för politiken ända till sin bortgång och att hon alltid satt på första raden på Centerpartiets partistämmor för att lyssna på debatten.

– Jag är glad och tacksam för att jag bara några veckor sedan besökte Karin för att prata med henne. Hon var väldigt med i den politiska debatten. Hon stod upp för medmänsklighet och öppenhet och var ett viktigt bollplank för mig.

”Vågade gå före”

Karin Söder hade stort engagemang för personer med minsk ekonomisk marginal och för mänskliga rättigheter i världen, berättar Annie Lööf.  

– Vi kunde bolla genom telefonsamtal, men också mellan fyra ögon. Hon hade mycket klokskap, enormt mod och engagemang. Karin vågade gå före. Det tar jag med mig.

Olofsson: ”Oerhört betydelsefull”

Även före detta partiledaren Maud Olofsson hyllar Karin Söder som en av den moderna svenska politiska historiens viktigaste ledare.

– För hon visade vägen för så många andra kvinnor, att de vågade ta positioner. För mig har det varit oerhört betydelsefullt när jag blev partiledare, för jag hade en förebild som visade vägen, säger Olofsson till TT.

Olofsson hyllar Söder som en ”oerhört generös människa” och en sällsynt lojal och skicklig politiker.

– Hon var också en politiker som levde i nuet. Hon satt aldrig och längtade tillbaka och sade att det var bättre förr. Hon var här och nu och hade åsikter om hur man ska lösa de politiska utmaningarna här och nu. Hon hade dessutom också väldigt ofta lösningarna på de utmaningarna, säger Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.