Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP)

Ebba Busch Thor: ”Ert motstånd till kärnkraften är inte rationellt”

Publicerad

Kärnkraften blev fokus när Isabella Lövin (MP) och Ebba Busch Thor (KD) debatterade miljö och klimat i SVT:s Morgonstudion. Isabella Lövin ifrågasatte KD:s besked att man vill ha kvar kärnkraftreaktorerna i Ringhals, medan Busch Thor kallade Miljöpartiets motstånd ”dogmatiskt”.

Kristdemokraterna har under valrörelsen öppnat upp för mer kärnkraft. I en debatt med Isabella Lövin (MP) fick Kristdemokraternas ledare förklara varför hon vill att kärnkraftsreaktorerna i Ringhals ska drivas vidare, trots att ägaren Vattenfall planerar att lägga ned dem.

– Ska vi kunna få ner utsläppen rejält och dessutom kunna bidra till att få ned utsläppen i andra länder, då kommer det kräva mer el, inte mindre. Kärnkraften är långt ifrån perfekt, men den är utsläppsfri, leveranssäker och producerar väldigt mycket el.

Val 2018 – #dinröst

”I linje med energiöverenskommelsen”

Isabella Lövin kallade beskedet ”anmärkningsvärt” och påpekade att Kristdemokraterna sagt ja till energiöverenskommelsen.

– Där har vi sagt att vi har ett mål om 100 procent förnybar energi. Energimyndigheten har talat om att vi har de bästa förutsättningarna för att uppnå det målet. Med det här beskedet säger du att du vill gå in med hundratals miljarder i det långa loppet för att bygga ny kärnkraft. Då slår man undan benen för de förutsättningarna som också finns för indurstrin. Industrin har välkomnat det här beskedet, att det finns en långsiktighet och stabilitet i svensk energiförsörjning.

Helt i linje

Men Ebba Busch Thor säger att beskedet är helt i linje med energiöverenskommelsen.

– Energiöverenskommelsen stipulerar att kärnkraften inte har ett stoppdatum, att man inte ska lägga ned kärnkraften och den möjliggör också för nya kärnkraftreaktorer på befintlig plats. Ert motstånd mot kärnkraften är dogmatiskt, det är inte rationellt, det tar närmast religiösa, fundamentalistiska mått, sa hon.

Se hela debatten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet