Foto: TT

Lövin: Världen avundas oss

Uppdaterad
Publicerad

MP-ledaren Isabella Lövin hyllade Sverige i sitt tal på Almedalens scen. Hon kallade Sverige för humanitär stormakt och ett land som världen avundas. Men hon varnade också för globala hot och populistiska politiker.

Isabella Lövin är inte ensam om att välja Sverige som tema för Almedalstalet, men kanske den som beskrev Sverige i mest positiva ordalag.

Lövin, som i kväll gjorde premiär på Almedalens stora scen, sade att många ”tävlar om att måla upp Sverige i dystra toner”.

Almedalen 2016

– Den som lyssnar kan lätt få en bild av ett land i djupaste kris.

”Det går bra för Sverige”

MP-ledaren ville istället prata om sjunkande arbetslöshet, nya bostäder, nya anställda i skolan och miljösatsningar. Samt en växande ekonomi och en minskande statsskuld.

– Det går ovanligt bra för Sverige just nu, under en rödgrön regering, det är inte många som säger det, så nu gör jag det.

– Vi uppvisar siffror som resten av världen avundas.

Isabella Lövin, som även är biståndsminister i regeringen, lyfte att Sverige är världens sjätte största humanitära givare.

– Sverige är en humanitär stormakt, det är vi faktiskt, sade Lövin.

”Storbritanniens sak är vår”

Samtidigt finns globala problem som hotar, sa Lövin och pratade om klimathot, krig, förtryck och oro.

– Brexit påverkar oss här. Så Storbritanniens sak är vår sak. De försvinnande Stillahavsöarnas sak är vår sak. Syriens sak är vår.

Brexit och populism

Hon varnade mot politisk populism, bland annat i spåren av brexit.

– En fråga ska lösa alltsammans, påstår Nigel Farage eller Donald Trump. De säger: Lämna EU. Bygg murar. Neka muslimer att komma in i landet.

Även i Sverige är populismen på frammarsch, menade Lövin. Hon efterlyste mindre förenklingar och fler politiker som vill göra det som är bäst för landet.

– Sverige behöver inte fler populister. Vi behöver fler som vill ta ansvar, sa Lövin.

Hör hela talet i klippet i toppen av artikeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet