Foto: TT

Lunchljuset kan rädda vintern

Uppdaterad
Publicerad

Mörkret är här och mörkare blir det. Försök att fånga det ljus som finns så mår du bättre i höst och vinter.

– 20 minuter på lunchen räcker för friska människor, säger överläkaren Baba Pendse.

Många blir allmänt tröttare och mer orkeslösa när höstmörkret obönhörligen sänker sig över Norden. Hör du till dem som vet med dig att humöret sjunker under de mörka månaderna så kan det vara bra att redan nu bestämma dig för hur du ska tackla problemen – innan du sjunkit så djupt att du inte har kraft att söka en lösning.

Är du traditionell dagjobbare har du egentligen bara morgonen och lunchen på dig att insupa lite ljus. Senare i höst har du kanske bara lunchen på dig, beroende på när du börjar att jobba. Men det kan räcka enligt Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid universitetssjukhuset i Lund.

-Helst ska du vara ute i ljuset 20 minuter i sträck, säger han.

För den som har några tusenlappar över och tycker att det är värt det går det att köpa särskilda lampor att ha hemma eller på jobbet. Men ger mörkret dig stora problem med sömnen och tröttheten gör det svårt att sköta jobbet, eller du börjar trycka i dig mat så att du går upp kraftigt i vikt, då är det läge att söka professionell hjälp.

Fakta: Håll fast vid rutinerna

  • 20 minuters solljus per dag kan räcka för att hålla humöret uppe på en frisk människa under höst och vinter.
  • Försök att behålla dygnsrytm och vettiga matvanor och fortsätt att aktivera dig och träffa folk, även om det bär emot.
  • Ett ökat kolhydratsug är normalt. Kämpa inte emot det för mycket, men ge inte heller efter helt. Att unna dig något litet kommer du att må bäst av.
  • Om du får störd sömn, svårt att sköta jobb eller skola, isolerar dig eller går upp mycket i vikt: sök hjälp! Det kan vara andra orsaker än mörkret som ger symptomen, men oavsett vilket finns hjälp att få.

Källa: Baba Pendse, överläkare i psykiatri (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.