Kent Ekeroth (SD) är misstänkt för misshandel, och nu lutar det åt att han kommer att åtalas. Foto: Anders Wiklund/TT

Mycket talar för åtal mot Kent Ekeroth

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det kan bli ett åtal mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Ekeroth, som är misstänkt för misshandel efter ett bråk med en 20-årig man utanför en restaurang på Stureplan i Stockholm i november förra året.

– Om jag inte ansett att det legat något i påståendena, hade jag lagt ned utredningen, säger åklagare Lena Kastlund.

Efter att ha förhört ett dussintal personer är åklagaren nu färdig med sin utredning och har skickat över den till Ekeroths försvarsadvokat för eventuella kompletteringar.

Kent Ekeroths försvarsadvokat Johan Eriksson har fram till den 2 februari på sig att komma med ytterligare synpunkter, till exempel om det är fler vittnen som ska höras eller om nya uppgifter har dykt upp.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

– Det finns en hel del att ha synpunkter på, jag kommer att lämna in ett yttrande, säger Johan Eriksson.

Lämnade motanmälan

När Kent Ekeroth anmäldes för misshandel lämnade han samtidigt in en motanmälan mot den 20-årige man som anmälde honom. Anmälan mot 20-åringen lades ned i förra veckan.

– Jag bedömde att det inte fanns tillräckligt för att väcka åtal, säger Lena Kastlund.

När försvaret lämnat sina synpunkter i början av februari kommer åklagaren att besluta om det blir ett åtal eller inte.

Kan ge fängelse

Straffet för ringa misshandel är vanligen böter, men brottet kan också resultera i sex månaders fängelse.

”Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka. Det blev lite distans mellan honom och mig och bråket avvärjdes. Efteråt kom polisen och verkade omhänderta flera av de som legat bakom angreppet mot mig”, skrev Kent Ekeroth efter händelsen i ett sms till SVT Nyheter.

Sedan kvällen i november har Kent Ekeroth på uppmaning av partiledningen tagit time-out från sina uppdrag i justitieutskottet i riksdagen, men sitter kvar som ledamot. Om det blir åtal och i förlängningen en eventuellt fällande dom kommer frågan om hans framtid i partiet på nytt att diskuteras.

SVT Nyheter har sökt Kent Ekeroth, som meddelar att han inte vill kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet