M-kommun: Arbetarstugor har inget kulturhistoriskt värde

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun anser de små kvinnostugor som LO och Livsmedelsarbetareförbundet ansökt om att få riva ”inte ha något särskilt kulturhistoriskt värde”.

I en detaljplan för Norra Skuru i Nacka kommun utanför Stockholm, beskrivs det område som bland annat består av Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minnes fastighet. På udden finns bland annat ett 80-tal som stugor som Anna Johansson-Visborg lät bygga under 20-, 30- och 40-talet för arbetarkvinnor med låg inkomst.

Stiftelsens styrelse, som består av representanter för LO och Livsmedelsarbetareförbundet, har hos Nacka kommun ansökt om att få stycka av en del av området för att kunna ha annan verksamhet där. 26 stugor behöver då rivas. Anledningen var stiftelsens dåliga ekonomi.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Kommunen motsätter sig inte rivning

I detaljplanen som senast ändrades i maj 2011 skriver kommunen att området har ett stort samhällshistoriskt intresse. Men att kommunen, efter en genomförd antikvarisk inventering av de aktuella stugorna, inte har något emot en rivning.

De 26 stugor som berörs är några av de mest utsmyckade stugorna på hela området. De har glasverandor, små altaner, vita knutar och är i största allmänhet ompysslade av de kvinnor som bott där.

I detaljplanen som kommunfullmäktige antog i juni 2011 ger kommunen stiftelsen möjlighet att bygga ett vårdhem eller ett antal privata villor där kinnostugorna i dag ligger.

Nacka kommun är en av Sveriges kommuner där moderaterna har störst inflytande. I valet 2010 fick (m) över 44 procent av rösterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet