Foto: SVT

M och S oense om fria skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna mellan de svenska eleverna ökar. Därför öppnar regeringen för att ändra i regelverket för det fria skolvalet – men Moderaterna är emot. – Vi ser att Ekström och Gustav Fridolin har svårt att komma överens. Det är den viktigaste delen som jag skulle vilja se komma på plats just nu, säger Camilla Valterström Grönvall, utbildningspolitisk talesperson.

Svenska elever presterar bättre i matematik i årskurs 4 och 8, och bättre i naturvetenskap i årskurs 8. Det visade en stor internationell undersökning i veckan. Timss-undersökningen görs i 57 länder vart fjärde år och omfattar nästan 600.000 elever.

På tisdag kommer Pisa-rapporten. Frågan är om det verkligen har vänt för den svenska skolan nu.

Agenda

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) menar att det är för tidigt på att svara på varför Timss-undersökningen pekar uppåt. Hon är även försiktig med att svara på om även Pisa-undersökningen kommer att visa på ett trendbrott.

– Det får vi se på tisdag. Jag tror nog ingenting, säger hon i SVT:s Agenda.

Fler undervisningstimmar

För att förbättra elevernas resultat vill Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Camilla Valterström Grönvall, ha fler undervisningstimmar.

– Där har ju Anna Ekströms partikamrater röstat konsekvent emot varenda förslag om mer undervisningstimmar i matematik och fortsätter att motarbeta oss där, säger hon.

Men enligt Anna Ekström är det lätt att plädera för mer undervisningstimmar, när problemet är att det fattas erfarna, kunniga lärare.

– Det är lätt att sitta och lagstifta om fler timmar, det är mycket svårare att se till att det blir bra timmar av undervisning i verkligheten, säger hon.

Förstärka förstalärarreformen

Lärarbristen är som störst i utsatt områden. För att säkra lärare vill Moderaterna fortsätta att förstärka förstalärarreformen och vidta andra åtgärder. Hon menar att regeringen saknar förslag för att Anna Ekström och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är oeniga om vad som bör göras.

– Vi ser att Ekström och Gustav Fridolin har svårt att komma överens. Det är den viktigaste delen som jag skulle vilja se komma på plats just nu, säger hon.

Anna Ekström kontrar:

– Om det vore ett problem att jag och Gustav Fridolin inte kom överens då skulle vi ha mindre problem i svensk skola i dag. Nej, sanningen är nog att när det gäller viktiga saker som behövs för att vi ska ha en riktigt bra undervisning, är att vi ska satsa på en ordentlig statlig skolutveckling som är långsiktig, att vi ska säkerställa att läraryrket är så attraktivt att många vill bli lärare och stanna kvar i läraryrket.

Splittrade om fria skolvalet

Timss-undersökningen visar att skillnaderna ökar mellan elever som har resursstarka hem och andra elever.

Anna Ekström säger sig vara mycket orolig över att skillnaderna ökar inom den svenska skolan. Hon menar att det krävs förändringar på systemnivå och har tillsatt en kommission som i april ska komma med förlag för att säkra likvärdigheten.

Men Moderaterna ställer sig inte bakom att ändra i regelverket för det fria skolvalet.

– Vi tror på att barn och föräldrar ska välja skola, inte att politiker ska blanda sig i detta, säger Camilla Valterström Grönvall och fortsätter:

– Anna har uttalat sig om, det må vara lottningssystem och annat. Men jag tror att Sveriges föräldrar inte vill att deras barn ska vara utsatta i ett lotterisystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet