M öppnar för lag om partibidrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna byter fot och stöder nu förslaget om att lagstifta om partibidrag, erfar dn.se.

Hittills har Moderaterna varit uttalade motståndare mot att offentliggöra namn på privatpersoner, företag eller organisationer som skänker pengar till politiska partier.

I morgon, torsdag, möts partisekreterarna från samtliga riksdagspartier för att diskutera frågan.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten bekräftar nu uppgiften att partiet svängt i frågan om lagstiftning om partibidragen.

”Vi har lyssnat in den kritik som funnits kring hur partier finansierar sin verksamhet”, skriver hon på Svd.se.

Jämtin: Det är glädjande

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin välkomnar Moderaternas omsvängning.

-Det är mycket glädjande. Det verkar som om vårt strategibyte haft effekt. Vi ville få till stånd samtal mellan partisekreterarna, inte om vi ska ha lagstiftning, utan hur den ska se ut. Jag ser fram emot de här samtalen, säger Jämtin till TT.

Sven-Erik Österberg (S) har fått utstå mycket intern kritik för att han inte höll fast vid partiets mer hårdföra lagstiftningslinje i konstitutionsutskottet (KU).

-Jag är fostrad i den fackliga rörelsen där ledstjärnan alltid har varit att man ska diskutera saker för att komma fram. Nu ser vi att den pragmatiska hållningen ger resultat, säger han.

Han välkomnar att Moderaternas omsvängning kommer så snabbt.

SD vill inte ha lagstiftning

Sverigedemokraterna tänker inte ändra sig, partiet vill inte ha någon lagstiftning om öppen redovisning av partibidrag.

-Blir det lagstiftning får vi hitta andra vägar att kringgå det, säger SD:s partisekreterare Björn Söder till TT.

-Vi vill inte visa vilka som skänker pengar till oss, säger han och framhåller att det har med integritet och personers säkerhet att göra.

-Vi vet att den som visar sitt stöd för oss kan bli utsatt för trakasserier, förlora sitt jobb och så vidare, säger Söder.

Han säger att han egentligen är principiellt för en öppen redovisning men att den situation och det samhälle som Sverigedemokraterna verkar i gör att han inte kan ställa sig bakom lagstiftning nu. Först måste samhället ändras, liksom den utsatthet som partiet och dess sympatisörer lever under, hävdar Björn Söder.

C och KD välkomnar beskedet

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna välkomnar beskedet från Moderaterna. Kristdemokraterna har tidigare varit, åtminstone till i våras, tveksamma till en öppen redovisning. Då slog partiet om till en mer öppen attityd.

-Det är viktigt att alla partier är med och att det handlar om alla typer av bidrag, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, som förutsätter att en ny lag först utreds ordentligt.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson ser M-beskedet som mycket positivt.

-Vi och Folkpartiet har drivit på för en öppen redovisning, säger han och hoppas att det nu också blir en bred uppslutning bakom lagstiftningen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.