Foto: TT

Ledande M-politiker: Bra regera med stöd från SD

Uppdaterad
Publicerad

De moderata kommunpolitikerna vill gå längre än vad partiledningen vill när det gäller regeringsfrågan. Om det behövs anser de att Alliansen mycket väl kan regera med stöd av Sverigedemokraterna efter valet 2018.

54 procent av de ledande M-kommunpolitikerna tycker att förslaget är bra, medan 37 av dem som svarat i enkäten tycker att det är dåligt.

– Jag tycker inte att vi ska behandla dem annorlunda än andra partier. Har de goda idéer där vår politik möts, då är det klart att vi måste värdera dem också, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i Norrköping.

Moderatenkäten

Av frågorna som har ställts framgår inte huruvida det finns en majoritet för eller mot att Alliansen skulle regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, eller endast med passivt stöd där Alliansen lägger fram sin politik med förhoppning om stöd från SD.

Partiledaren Anna Kinberg Batra avvisar dock alla planer på att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

– Skälet till att jag inte vill bygga en regering med Sverigedemokraterna är ju politiskt. Vi moderater behöver leda en regering som gör Sverige starkare, som bryter utanförskapet, som ser till att fler kommer i arbete och som kan föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Det brukar Sverigedemokraterna påminna om själva att de alltså inte kan. Då är det inte ansvarsfullt att samarbeta heller, säger Anna Kinberg Batra.

Första gången på 96 år

I Gävle har det som de ledande moderata kommunpolitikerna hoppas på redan hänt. Under budgetdebatten i kommunfullmäktige i slutet av november förklarade Sverigedemokraterna plötsligt att de tänkte rösta för Alliansens budget.

Då valde den rödgröna koalitionen att avgå och för första gången på 96 år var det inte längre en socialdemokrat som regerade Gävle.

– Förväntningarna ute bland Gävleborna är jättestora så det gäller att vi levererar nu. Vi har inte så lång tid på oss, i alla fall inte 96 år, utan vi har tre år till nästa val, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M).

Partiledningen i Stockholm gjorde tummen upp och skickade blommor.

– Det var ett blommogram från Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé som gratulerade Gävle och skrev ”äntligen”.

”Inget problem”

Ser du inget problem med att ta över makten med hjälp av Sverigedemokraternas stöd?

– Nej, varför skulle det vara ett problem. De tyckte att vår budget var bättre än den rödgröna och då valde de att lägga sina röster på ett sätt de inte gjort tidigare.

Skälet till att Sverigedemokraterna valde att rösta för Alliansens budget var inte främst kommunalpolitik.

– Vi vill se att Alliansen visar tydligt mot regeringen att den här situationen vi har i dag när det gäller flyktingmottagandet inte är hållbar. Vi behöver ha ett totalstopp för invandring nu, säger Mattias Eriksson (SD), ersättare i kommunstyrelsen.

”Kan inte ta ansvar för SD”

Mandatfördelningen i Gävle liknar den i riksdagen men att maktskiftet där skulle vara något slags exempel på hur man tänker sig att regera på riksplanet håller Gävlemoderaterna inte med om.

– Det är bara att se hur Sverigedemokraterna röstar här i Gävle – ena dagen på de rödgröna och andra dagen på Alliansen. Det är inget man kan bygga ett regeringsalternativ i riksdagen på, säger Måns Montell (M), gruppledare i kommunfullmäktige.

Partisekreterare Tomas Tobé är själv från Gävle och var fullt informerad om maktövertagandet.

– Jag kan inte utesluta att vi hamnar i en situation där vi presenterar en gemensam Alliansbudget i riksdagen men precis som i Gävle så kan vi inte ta ansvar för hur Sverigedemokraterna röstar, säger han.

Så genomfördes undersökning

  • Enkäten har sänts till ledande moderat politiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
  • 197 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 70 procent.
  • Undersökningsperioden var 21 januari till 27 januari och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.
  • Kommunpolitikerna har fått ta ställning till en rad förslag och graderat dessa som mycket/ganska bra, mycket/ganska dåligt eller vet ej/ ingen uppfattning. Vid presentationen har grupperna mycket/ganska slagits ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet