M redovisar partibidragen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna backar och ska i fortsättningen redovisa alla partibidrag från privatpersoner över 20.000 kronor. Men någon lagstiftning vill statsminister Fredrik Reinfeldt inte ha.

Hittills har Moderaterna hänvisat till valhemligheten när man vägrat redovisa partibidragen. Nu gör man alltså helt om. Men det ska fortfarande ske i en frivillig överenskommelse, enligt Moderaterna.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin välkomnar omsvängningen men anser att lagstiftning är enda vägen.

-En lagstiftning är det enda som garanterar att alla partier omfattas av det, även Sverigedemokraterna, säger hon till TT.

Svart fläck

Frågan om partibidragen kom upp vid Fredrik Reinfeldts frågestund i riksdagen på torsdagen. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson välkomnade omsvängningen.

-Det borde innebära att vi kan tvätta bort en svart fläck på vårt lands internationella anseende, sade han och hänvisade till Europarådets hårda kritik.

Även Eriksson efterlyste en lagstiftning. Men Fredrik Reinfeldt avvisade kritiken.

-Jag ställer inte upp på den här beskrivningen av att kasta Sverige i skam. Vi har all anledning av att vara oerhört stolta över att vi står fria från korruption i en utsträckning som få andra kan uppvisa i världen, sade Reinfeldt.

Partiet vill inte

Han sade att M är villiga att diskutera en lagstiftning, men att partiet inte vill ha det.

-Jag tror att lagstiftning är utomordentligt komplicerat, det väcker en hel del frågor om hur politiska partier ska förhållas till lagstiftningen i en demokrati, sade han.

Han framhöll också att det finns mer än bara direkta ekonomiska bidrag till partier som måste finnas med i en öppen redovisning. Bland annat allt oavlönat arbete som vissa partier får – läs Socialdemokraterna från LO.

-Jag tycker också att en LO-arbetare som röstar på moderaterna, och de blir allt fler, inte ska tvångstaxeras för att finansiera motkampanjer från LO mot ett parti som de stödjer, sade Reinfeldt efter frågestunden.

TT

Fakta: Partierna om bidragsinsyn

• Det största motståndet mot att redovisa privata partibidrag har kommit från M och KD. De har sagt att det skulle kränka givarnas integritet och röja deras valhemlighet.

• Alliansbröderna FP och C är för en lag om insyn i de politiska partiernas finansiering. Riksdagsledamot Carl B Hamilton (FP) har länge drivit frågan om lagstiftning och kritiserat både M och S, de partier som tar emot mest pengar.

• S, som tidigare varit emot en lag, har bytt fot och tycker numera som MP och V, att det behövs ett regelverk.

• När riksdagen i höstas avslog rödgröna motioner om ett nytt regelverk höll dock de fyra allianspartierna ihop och även Sverigedemokraterna röstade emot.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.