Tomas Tobé (M) gillar att Socialdemokraterna nu, som han ser det, går på Moderaternas linje i frågan om det organiserade tiggeriet. Foto: TT

M: Bra att regeringen svänger om tiggeriet

Uppdaterad
Publicerad

​Moderaterna välkomnar regeringens omsvängning att nu se över lagen för att stoppa organiserat tiggeri.

– Det är positivt att Socialdemokraterna äntligen ser det vi moderater lyft fram, att kriminalisera de som organiserar tiggeri, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till SVT Nyheter.

Tomas Tobé (M) menar att det nu gäller för regeringen att inte vänta längre utan ta fram ett lagförslag så att partierna kan börja agera gemensamt för att ta tag i problemet.

Det var till SVT Nyheter i går som justitieminister Morgan Johansson (S) signalerade att lagen om människohandel kan komma att behöva ses över.

Kan finnas gråzon

Anledningen är enligt justitieministern att lagen aldrig prövats när det gäller organiserat tiggeri och att det kan finnas en gråzon i lagstiftningen som inte täcker ett sånt brott.

– Finns det en lucka i lagen bör det ske en översyn, menar justitieminister Morgan Johansson (S).

Att partierna i alliansregeringen inte åtgärdade frågan när de själva satt i regeringsställning förklarar Moderaternas partisekreterare så här:

– Problemet har vuxit det senaste året och nu är det viktigt att vi tar tag i detta att utsatta människor utnyttjas, säger Tomas Tobé.

M stödjer regeringen

Moderaterna stödjer också regeringens linje att barn till hemlösa EU-migranter som vistas tillfälligt i landet inte har rättighet till svensk skolgång.

Frågan är då om skolverket borde utfärda klarare riktlinjer efter kommunerna agerar så olika när det gäller skolgången.

– Det kanske borde ses över, framförallt är det socialdemokratiskt ledda kommuner som prövat den vägen och det är inte bra, säger Tomas Tobé.

Regeringens nationella samordnare när det gäller EU-migranter i Sverige, Martin Valfridsson, kommer att lämna en slutrapport till regeringen i februari 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.