M: Vi borde ha gjort mer

Publicerad

Utanförskap, integrationsproblem och ökad otrygghet. När Moderaterna presenterar sin skuggbudget är det mot en dyster fond.

Ekonomin präglas visserligen av hög tillväxt men dåliga skolor, långa vägar till arbete och brottslighet präglar många vardagliga samtal, skriver M-ledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson på DN Debatt i samband med att Moderaterna på onsdagen lägger fram sin budgetmotion för 2017.

I debattartikeln är Kinberg Batra och Kristersson självkritiska.

”För Sveriges integrationsproblem har alla partier ett historiskt ansvar. Även vi moderater borde tidigare ha gjort mer och det innebär att vi nu behöver öka våra ansträngningar ytterligare för att ta tag i de problem Sverige står inför”, skriver de.

De flesta förslagen är redovisade sedan tidigare, däribland satsningar på polisväsendet med 2.000 fler poliser och höjda polislöner, förlängda skoldagar i grundskolan, utbildningsplikt för nyanlända utan grundskolekompetens och hårdare tag mot bidragsfusk.

Moderaterna vill också sänka skatten för låginkomsttagare. Den med en förstajobbetanställning – en föreslagen tidsbegränsad anställningsform för unga och nyanlända – ska bara behöva skatta för inkomst som överstiger 12.000 kronor per månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.