Det rapporterar TV4. Kursen är i dag frivillig och det finns inget krav på att eleverna tar till sig undervisningen, som handlar om hur det svenska samhället fungerar, samt normer och värderingar kring ämnen som barnuppfostran och jämställdhet.
Moderaterna föreslår att etableringsersättningen ska utebli om eleven inte har tillräcklig närvaro eller klarar ett kunskapstest.
– Här i Sverige är vi jämställda, kvinnor och män har lika möjligheter, man ska kunna jobba, man ska jobba och göra rätt för sig. Och det finns vissa grundläggande värderingar som vi har rätt att ställa krav på varandra att man faktiskt följer, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till TV4.
Får inte del
– Bara en tredjedel har genomgått samhällsorienteringen efter mer än 18 månader. Det betyder att väldigt många inte får del av den viktiga informationen som handlar om rättigheter och skyldigheter för att man ska kunna vara en del av svenskt samhällsliv, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk och integrationspolitisk talesperson till TT.
Förslaget, som presenteras i dag, har inte diskuterats med regeringen eller övriga riksdagspartier.
– Min förhoppning är att regeringen tar till sig av det här förslaget, för vi behöver komma igång med samhällsinformation tidigare, den behöver bli skarpare, och alla behöver delta, säger Elisabeth Svantesson.
Lägga mer fokus
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i en TT-intervju att en kurs i samhällsorientering kan komma att erbjudas redan under asylprocessen. Samhällsorientering ingår i etableringsstödet till dem som har fått uppehållstillstånd, och handlar delvis om svenskarnas syn på jämställdhet, barnuppfostran och arbete.
– Jag tror att vi måste lägga mer fokus på de tidiga insatserna redan under asyltiden. Det kan ta upp till två år i väntetid innan man får sitt beslut, det är helt orimligt att det blir en tid i passivitet, säger Ylva Johansson.